Teckning från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt den 25 november på den misstänkte mannen med sin advokat Ulrika Borg. Foto: Anders Humlebo/TT

Misstänkt med GRU-koppling blir kvar i häkte

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-årsåldern som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet ska bli kvar i häkte, beslutar Stockholms tingsrätt. Mannen, med rötter i Ryssland, ska bland annat ha ägnat sig åt teknikinhämtning för ryska militärindustrin.

Mannen har även bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet mot USA, enligt misstankarna. Amerikanska FBI deltar i utredningen, bekräftade åklagare Henrik Olin när mannen först häktades den 25 november.

Olin uppgav även då att mannen har koppling till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Information om teknik

Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage, sade samtidigt att brotten mot främmande makt skett i Sverige.

– Han är misstänkt för att ha hämtat in avancerad information om teknik och gett till GRU för att bygga upp den ryska krigsmakten, sade Stenling.

På onsdagen begärde Henrik Olin att mannen skulle häktas i ytterligare en månad, vilket domstolen medgav. Han är fortsatt på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt, enligt Stockholms tingsrätt.

Mannen förnekar fortsatt brott, uppger hans försvarare Ulrika Borg för TT på onsdagen.

Brottsligheten riktad mot Sverige ska ha pågått sedan den 1 juli 2014 fram till dagen för gripandet, och brottsligheten mot främmande makt sedan den 1 januari 2013. Förundersökningen har pågått sedan sommaren 2021.

Dramatiskt tillslag

Det var tidigt på morgonen den 22 november som mannen greps, då Säkerhetspolisen slog till mot en villa i ett bostadsområde i Stockholmstrakten. Två helikoptrar från Försvarsmakten användes vid insatsen och flera poliser tog sig in i bostaden samtidigt och grep mannen och hans hustru.

Båda är i 60-årsåldern och födda i Ryssland. De invandrade till Sverige runt millennieskiftet och blev svenska medborgare drygt tio år senare.

Kvinnan greps misstänkt för medhjälp, men försattes på fri fot efter tre dagar. Åklagaren uppgav då att misstankarna mot henne kvarstod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.