Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkta brottsligheten tros ha pågått från 1 juni i år fram till gripandet den 17 oktober, enligt åklagarna. Paret greps i en dramatisk razzia genomförd av Säkerhetspolisen i centrala Stockholm. Få en sammanfattning av fallet i videon. Foto: Henrik Montgomery/TT, Per Leandersson/SVT

Misstänkt officer och FRA-anställd släpps ur häkte

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har hävt häktningen av officeren med hög rang och hans hustru, anställd på Försvarets radioanstalt (FRA). De har suttit häktade misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift sedan oktober.

Båda är fortfarande misstänkta, men nekar till brott.

Beslutet att frige paret togs av chefsåklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Bevisläget är sådant att de misstänkta som nu försatts på fri fot inte längre kan försvåra utredningen. Eftersom det inte finns några andra skäl för häktning ska häktningen hävas, säger han i ett pressmeddelande.

Advokat: Saknas grund

Mannen, som har bakgrund i Försvarsmakten, och hans hustru, som arbetar på Försvarets radioanstalt, greps och häktades den 20 oktober, misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. De har sedan dess suttit häktade.

– Det är glädjande att hon kommer hem till jul, säger Kristofer Stahre, den FRA-anställda kvinnans försvarsadvokat, till SVT Nyheter.

Officerens advokat Thomas Olsson beskriver också dagens besked som positivt.

– Vår uppfattning är ju att det inte funnits någon grund för de här misstankarna. Beslutet var förväntat, det vi inte visste var väl när beslutet skulle komma, säger han till SVT Nyheter.

Misstankar kvarstår

Misstankarna mot dem kvarstår och utredningen fortsätter nu enligt de planer som finns i ärendet, uppger Åklagarmyndigheten.

– Utredningen är känslig och parterna är belagda med yppandeförbud. Det är därför inte möjligt att kommentera ärendet ytterligare just nu, säger kammaråklagaren Mats Ljungqvist vid riksenheten.

Brottsligheten ska ha skett under 2023 i Storstockholmsområdet, enligt åklagarna.

Både mannen och kvinnan nekar fortsatt till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.