Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett ryskt och ett kinesiskt fartyg passerade kabeln i samband med att den skadades. Foto: Wikimedia commons

Finländsk polis pekar ut ”intressant” ryskt fartyg – färdades över förstörd svensk kabel

Uppdaterad
Publicerad

Tre ledningar på Östersjöns botten förstördes inom loppet av några timmar.

Finländsk och estnisk polis har pekat ut det ryska fartyget Sevmorput som ett av flera intressanta i utredningen.

SVT Nyheter kan nu visa att fartyget var i närheten i samband med alla tre skadetillfällena.

Nyheten om den skadade fiberkabeln mellan Sverige och Estland blev känd på en presskonferens med regeringen i går.

SVT Nyheter kan nu visa på flera nya detaljer kring den skadade kabeln i Östersjön. Kabeln heter EE-S1 och ägs av det svenska bolaget Arelion som tidigare ägdes av Telia men som numera ägs av de svenska AP-fonderna.

– Vi kan bekräfta att det är vår kabel som skadats. Det inträffade på eftermiddagen lördagen den 7 oktober, säger Mattias Fridström, chef på Arelion.

Ovanlig händelse

Han uppger den aktuella fiberkabeln är skyddad av en stålvajer som är lindad runt kabeln och att fyra av sex fiberpar i ledningen nu är förstörda. Internettrafiken har nu flyttats till det kvarvarande fiberparet i ledningen.

– Det är väldigt ovanligt att en kabel förstörs delvis på det här sättet. Det händer att fiskare slarvar med sina ankare eller trålare men då brukar kabeln gå av helt och hållet.

Den estniska åklagarmyndigheten uppger för SVT Nyheter att händelserna utreds gemensamt av säkerhetspolisen KAPO och den finländska Centralkriminalpolisen.

Tidsmässig koppling

Enligt öppen satellit-data färdades det ryska kärnkraftsdrivna fraktfartyget Sevmorput över samtliga nu förstörda ledningar. I nära anslutning fanns även ett kinesiskt fraktfartyg som också utreds. Det finns en tidsmässig koppling mellan fartygens färd och tidpunkten för skadornas uppkomst.

  • På eftermiddagen den 7 oktober skadades den svenska fiberkabeln. Under samma eftermiddag passerade de två fartygen området där den svenska kabeln skadades.
  • Några timmar senare inträffade haveriet på den finsk-estniska gasledningen Balticconnector och en kommunikationskabel. Också här färdades de två fartygen i närheten av skadeplatserna närliggande i tid.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger ryska bolaget Rosatom att de avvisar alla anklagelser om att fartyget Sevmorput ska vara inblandat och kallar anklagelserna för grundlösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.