Misstänkta brottslingar skriker corona – och hostar mot polisen

Publicerad

Coronautbrottet innebär en utsatt arbetssituation för landets poliser. Hittills har drygt 130 coronarelaterade incidenter rapporterats in av polisanställda.

– Alla vi kommer i kontakt med kan vara potentiella smittbärare, säger det nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson.

I Norge dömdes en man till fängelse för att ha spottat mot poliser och hotat med coronaviruset. Liknande incidenter har även inträffat i Sverige.

– Det finns flera exempel på det. Man utger sig för att vara smittad och springer mot polisen och hostar eller spottar, säger Patrik Danielsson som är Polisförbundets nationella huvudskyddsombud.

Coronapandemin

Enligt honom är det en taktik som används av vissa som inte vill ha med polisen att göra och som vill försöka undkomma ett gripande. Taktiken har förekommit även tidigare men har fått ett uppsving i takt med coronavirusets spridning.

– Vi måste alltid utgå från att personerna är smittade, det måste alla poliser ha med sig ute i vardagen. Men vi kan inte sluta göra vårt jobb utan får hantera läget utifrån det.

Drygt 130 coronatillbud

Fram till i måndags hade drygt 130 tillbud med koppling till coronaviruset rapporterats in av polisanställda. Det handlar oftast om poliser som kommit i kontakt med misstänkt coronasmittade i samband med gripanden, när de hjälper sjukvården, vid passhandläggning eller liknande.

– Det finns en allmän oro inom hela polismyndigheten. Vi påverkas av det som händer runt omkring oss, men inte till den grad att det hindrar oss från att göra vårt arbete, säger Patrik Danielsson.

Han menar att det ställer högre krav på de enskilda poliserna att använda den skyddsutrustning som finns tillgänglig, att hålla avstånd, sköta handhygien och så vidare.

– Vi har en verksamhet som kräver att vi är igång hela tiden, säger Patrik Danielsson.

Allvarliga händelser rapporteras vidare

De tillbud som anses allvarliga rapporteras vidare till Arbetsmiljöverket. Hittills har Arbetsmiljöverket fått in drygt 60 tillbuds- och olycksanmälningar kopplade till coronaviruset.

Majoriteten av anmälningarna gäller vård och omsorg och handlar om anställda som har kommit i kontakt med smittade personer. Men det finns också exempel på incidenter inom polisen, på Systembolaget och inom postverksamheten.

Om statistiken

Arbetsmiljöverket har tagit fram statistiken genom att göra en textsökning på orden ”corona” och ”covid” i anmälarens beskrivning. Det kan innebära att vissa anmälningar har missats om sökorden är felstavade eller inte har nämnts.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet