Arkivbild från al-Hol-lägret i Syrien Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Misstänkta IS-kvinnorna släppta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

De två kvinnor som igår anhölls misstänkta för att ha begått krigsbrott i samröre med terrorgruppen IS har försatts på fri fot, rapporterar Ekot. Misstankarna kvarstår och en förundersökning pågår.

Kvinnorna greps igår när de landade på Arlanda. De möttes av en delegation bestående av bland annat polis, socialtjänst och läkare. Kvinnornas barn omhändertogs av sociala myndigheter.

Kvinnorna och barnen hade hämtats av en svensk delegation i nordöstra Syrien där de suttit i det kurdiska självstyrets läger för misstänkta IS-medlemmar.

Förundersökning inledd

En förundersökning om krigsförbrytelse inleddes mot de båda kvinnorna på torsdagen, enligt Åklagarmyndigheten. Misstankarna kvarstår mot båda kvinnorna.

Kammaråklagare Johan Udén vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som håller i förundersökningen gällande den ena misstänkta kvinnan, vill inte gå in på några detaljer om den pågående utredningen.

– Det finns några åtgärder som ska vidtas. Så får vi stämma av om en tid och se om det går att komma vidare eller om den ska läggas ner, säger han till Ekot.

Tredje gruppen kvinnor

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska de två kvinnorna komma från Västsverige och Skåne.

Detta är den tredje gruppen kvinnor som utvisas från den kurdiska enklaven i nordöstra Syrien. Tidigare har sammanlagt sex kvinnor med barn kommit till Sverige.

Fler av de IS-kvinnor som kommit tillbaka till Sverige är misstänkta för brott men försatta på fri fot. Nästan alla barn har också omhändertagits enligt LVU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.