Foto: TT

Misstroende mot Stefan Löfven röstades ned

Uppdaterad
Publicerad

Misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven, som begärts av Sverigedemokraterna, röstades ned i riksdagen med röstsiffrorna 43 röster för och 136 röster mot. 155 ledamöter lade ned sina röster.

Under fredagen röstade riksdagen, på initiativ av Sverigedemokraterna, om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven på grund av hanteringen av IT-skandalen inom Transportstyrelsen.

Att misstroendeomröstningen inte skulle få majoritet i riksdagen var väntat. Alliansen har tidigare meddelat att man inte är redo att fälla regeringen. Under torsdagen meddelade dessutom Moderaterna att man bestämt sig för att lägga ned sina röster, det vill säga att inte stödja misstroendet.

IT-skandalen

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson har beskrivit försöket att fälla Löfven som ”ett rent slag i luften”.

Mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175 stycken, hade behövt stödja misstroendeförklaringen för att den skulle gå igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet