”Mitt hjärta är mer öppet än Reinfeldts”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson slog tillbaka mot statsministern i SVT:s utfrågning. – Mitt hjärta är mycket mer öppet än Fredrik Reinfeldts. Jag hjälper fler flyktingar, säger han.

Fredrik Reinfeldt har uppmanat svenska folket att öppna sina hjärtan för de utsatta människor som flyr krig och konflikter runt om i världen. Men Sverigedemokraterna vill minska invandringen till Sverige med 90 procent. Partiledare Jimmie Åkesson menar ändå att Sverigedemokraternas politik hjälper fler flyktingar än vad regeringen gör.

– Reinfeldt säger att vi ska öppna våra hjärtan, men mitt hjärta är mycket mer öppet än Fredrik Reinfeldts. Jag hjälper många fler flyktingar, säger han när han frågades ut i SVT.

”Har öppnat mitt hjärta för länge sedan”

Sverigedemokraterna säger att de vill hjälpa människor på plats istället för att ta emot människor i Sverige.

– Jag har öppnat mitt hjärta för länge sedan. Vi har 15.000 äldre i Sverige som svälter ihjäl, vi har lägst antal vårdplatser bland jämförbara OECD-länder. Jag vill också prioritera välfärden. Jag tycker att det är rimligt att vi lagar de hål som finns i välfärden, säger han och fortsätter:

– Jag kan inte se en äldre människa i ögonen och säga ”ledsen att du svälter ihjäl men vi måste ha asylinvandring”. Det är möjligt att Fredrik Reinfeldt vill göra den prioriteringen men jag vill inte göra det.

”Hjälpa så många som möjligt”

I Utfrågningen blir han ombedd att sätta sig själv i en flyktings situation. Om han själv flytt med sin son från krig, där familjemedlemmar dödats framför deras ögon, skulle de inte då hellre komma till ett tryggt land än att stanna i ett överbefolkat tältläger i 40-gradig hetta?

Efter en viss tvekan svarar Åkesson:

– Det är inte det vi diskuterar här. I tider av massflykt där miljoner människor flyr under krig, mördande och katastrofer handlar det om att hjälpa så många människor som möjligt. Det gör man inte genom invandring till Sverige utan genom att rikta resurserna till de områden där människorna finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.