Simon Sköld på Superior Challenge 17, där han mötte Finlands Jerry Kvarnström – och vann. Foto: TT

MMA-fightern: Behövs inte preparat för att bli stark

Publicerad

Den svenske MMA-fightern Simon Sköld har tränat hårt sedan tidigt tonår. För honom handlar vägen till en stark kropp om att hitta motivationen och han ser inget behov av anabola steroider och tar därför avstånd i från det.

För Simon Sköld 31, började träningsresan på riktigt som 14-åring när han fann karaten. Efter många intensiva år och flera SM-guld, valde han som 20-åring att satsa på en karriär inom MMA istället.

Sköld menar att det inte finns någon genväg till styrka. Allt handlar om att träna ofta och rätt, då blir förstås motivationen avgörande.

– Jag tror att man måste hitta något man tycker är kul. Ibland sviker motivationen, men för det mesta ser jag fram emot att träffa mina kompisar som gillar att träna lika mycket som jag gör, berättar Sköld.

Börja försiktigt

För honom handlade det om att prova många olika sporter för att till slut hamna rätt. Även om man hittar något som man gillar att göra ofta och mycket, menar Sköld att man i början måste vara försiktig för att inte skada sig.

– Ju mer du tränar desto fortare kommer det att gå, men sen tar det också tid att bygga upp styrka. Det är inte bara musklerna som man ska bygga, utan även ligament, senor och leder ska tåla den belastningen som man utsätter den för, säger Sköld.

Bygg upp träningen stegvis

Därför tycker han att man ska tänka på att bygga upp träningen stegvis.

– Det handlar om att bygga upp sig för att kunna träna tungt. Det är egentligen den viktigaste läxan om man vill bli stark, men då måste också din kropp klara av det.

”Det är sjukt”

Anabola steroider är inget som Sköld märker av inom MMA, något som han tror är resultatet av hårda och regelbundna kontroller. Däremot såg han tecken på att det användes när han jobbade som personlig tränare på gym. Det tror han bland annat beror på att det finns en ohälsosam kroppshets i samhället.

– Det här med att man måste ha ett sexpack året runt, det är sjukt. Människan är inte gjort för att se ut på det sättet, säger Sköld.

Fyra träningstips från Simon Sköld

  1. Hitta något som du tycker är roligt att träna.
  2. Träna ofta och mycket, men glöm inte bort att vila kroppen.
  3. Bygg upp kroppen successivt. Börja med många repetitioner med lättare vikter, för att sedan gå över till färre men tyngre.
  4. Jobba efter kort- och långsiktiga mål för att ha något att sträva efter och på så sätt inte tappa motivationen.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Har du använt dopningspreparat eller behöver hjälp med att sluta kan du kontakta Dopningsmottagningen i Örebro, som tar emot patienter från hela landet från det att man fyllt 16 år.

Det går att ringa anonymt, och det går även att som anhörig kontakta Dopningsmottagningen i Örebro.

Om du drabbas av psykiska besvär som ångest eller depressioner, kan du vända dig till psykiatrins öppenvård.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.