Foto: Instagram

Moa Hjelmer: Jag våldtogs efter Finnkampen

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av #metoo och #timeout berättar friidrottaren Moa Hjelmer om ett övergrepp som skedde efter Finnkampen för flera år sedan. Hon följde med en annan aktiv som hon litade på till hans hotellrum.

”Han våldtog mig”, skriver Hjelmer på Instagram.

I ett inlägg på Instagram berättar Hjelmer, som vunnit EM-guld på 400 meter, om händelsen som ägde rum efter Finnkampen för flera år sedan. Hon beskriver hur alla var glada, att humöret var på topp och att man firade på banketten och senare på en klubb.

”Lite för mycket alkohol blev det för min del och en annan aktiv erbjuder sig att följa mig tillbaka till hotellet. Vi hamnar på hans rum, han vill prata, sitta nära mig på sängen. Jag säger att jag ska gå och lägga mig. Han tycker att jag kan sova här hos honom”.

”Jag fryser till is”

Moa Hjelmer beskriver i sitt inlägg att hon kände sig säker och trodde att hon kunde lita på honom men hur han inte respekterar hennes nej.

”Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”.

Anklagade sig själv

Hon beskriver sedan hur hon går därifrån och drabbas av skam, att hon anklagade sig själv för det som hände.

”Jag har alltid varit stark och självsäker och vet i dag att det inte är mitt fel, trots det har det tagit sex år innan jag vågar berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.