Björn Johansson, mobbningsexperten i SVT:s serie Morgans Mission och docent och mobbningsforskare vid Örebro Universitet Foto: TT & SVT

Mobbning räknas leda till 45 självmord om året

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga som utsätts för mobbning drabbas två gånger oftare av självmordstankar än andra barn, vilket i många fall också leder till självmordsförsök och ibland fullbordare självmord. Omkring 45 barn beräknas ta sitt liv varje år som en direkt följd av att de mobbas.

Det är svårt att säga exakt hur många som är utsatta för mobbning och exakt hur många som haft självmordstankar, gjort självmordsförsök eller gått så långt som till fullbordade självmord på grund av mobbning. Forskningen är dock överens om att mobbning innebär att man mår dåligt psykiskt i olika grad och att risken för självmordstankar är förknippat med att man mår psykiskt dåligt.

Björn Johansson, mobbningsexperten i SVT:s serie Morgans Mission och docent och mobbningsforskare vid Örebro Universitet, använder siffran 45 barn om året, när det gäller självmord:

– Siffran baseras på skattningar som är gjorda av NASP (Nationellt Centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa), vid Karolinska Institutet, Suicide Zero och Friends. Där har man tittat på självmord bland ungdomar upp till 20 års ålder och fått fram siffran 45 per år där man kan se tydliga kopplingar till mobbningsproblematik, säger Björn Johansson.

Man kan aldrig säkert veta varför

– Sedan ska man ju vara klar över att man aldrig med hundra procents säkerhet vet varför någon väljer att ta sitt liv. Det kan vi aldrig veta, eftersom vi inte vet hur de tänker.

En forskningsrapport från Nederländerna från förra året, där man sammanställt resultaten från flera olika studier, visar att de som blivit utsatta för mobbning löpte mer än dubbelt så stor risk för självmordtankar som andra.

Mer än dubbelt så stor risk för självmordsförsök

I studien undersökte man sambandet mellan mobbning och självrapporterade självmordstankar hos nästan 300.000 barn och ungdomar, från 34 oberoende studier, och såg att de som hade blivit utsatta för mobbning löpte 2,23 gånger så hög risk för självmordstankar.

När det gällde självmordsförsök var siffran till och med något högre. När man undersökte sambandet mellan mobbning och självrapporterade självmordsförsök hos cirka 70.000 unga, från nio oberoende studier, fann man att de som blivit mobbade löpte 2,55 gånger så hög risk för självmordsförsök.

Trauman som triggar igång

– En mobbningssituation kränker en persons hela sociala varande, den kränker värdigheten och triggar igång skuld och skam. Vi kan se från annan forskning kring missbruk och psykisk ohälsa, att andelen som blivit mobbade eller själva mobbat under skoltiden är överrepresenterad i de grupperna jämfört med normalbefolkningen. När man pratar om trauman och vad som triggar igång självmordsförsök så är en av de framträdande riskfaktorerna just mobbningsproblematik, säger Björn Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#mobbning

Mer i ämnet