Modebranschen håller gala

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll avgörs det vem som får Sveriges mest prestigefyllda modepris.

För sjuttonde året i rad hålls Elle-galan i Stockholm på Grand Hotel. Sveriges största modepris delas ut i 14 kategorier. Tre modeteam Whyred, House of Dagmar och Altewaisaome, är nominerade till Sveriges mest prestigefyllda modepris, Årets designer.

Nomineringsglädje

– Det är en ära att vara nominerad, säger Natalia Altewai.

Lika nöjd är Whyreds kreativa chef Roland Hjort.

– Jag blev otroligt glad, säger han.

– Smickrande att de tycker att vi är ett av de bättre märkena just nu, säger House of Dagmars Kristina Tjäder.

House of Dagmar

Tre systrar, Kristina Tjäder, Karin Söderlind och Sofia Wallenstam driver House of Dagmar sedan cirka tio år tillbaka. Deras hjärtan bankar för stickat och de har ett utmärkande signum.

– Vi kallar ju våran stil unconventionel and sofisticated för att vi vill bryta lite mot de traditionella reglerna men alltid på ett sofistikerat vis, säger Kristina Tjäder.

Whyred

Roland Hjort, designer och en av grundarna till Whyred har de senaste två åren designat märkets damkollektioner. Årets nominering ser han som en kvittens på att han lyckats glida över från herr- till damdesign. Skiftet har skapat en nytändning men devisen är den samma som när de startade för 15 år sen.

– Skräddat med kontraster. Vi har plagg i kollektionen som funnits i femton år som fortfarande säljer. Vi har visat att vi är ett märke med kontinuitet, säger Hjort.

Altewaisaome

Altewaisaome har visat sju kollektioner hittills. Detaljrika skärningar och broderier, material som ger stora volym på plaggen och färgsprakande. De är varandras motsatser och de gör att de håller sig om rätt sida om gränsen för vad som är för mycket tror de.

– Vi brukar faktiskt kallas gasen och bromsen. Natalia gasar väldigt mycket och det är väldigt positivt men när det behövs brukar jag bromsa, säger Randa Saome i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.