Foto: SVT / arkiv

Moderaterna vill förstatliga specialistsjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill utreda ett förstatligande av specialistsjukvården. Det skriver moderaterna Per Wahlberg och Bertil Kjellberg i ett pressmeddelande inför torsdagens sjukvårdsdebatt.

I Halland får 93 procent av patienterna operation inom 90 dagar medan det i Västernorrland endast är 59 procent. Det vill Moderaterna i länet ändra på genom att utreda ett förstatligande av specialistsjukvården.

– Vårdköerna är ett bra exempel på att vården inte är likvärdig, här i Västernorrland är vårdköerna längst i Sverige. Till exempel får unga människor som mår dåligt vänta i över 14 månader på ett första besök i BUP (barn- och ungdomspsykiatri). Det är varken rättvist eller rimligt, säger Per Wahlberg, oppositionsråd (M).

Val 2018 – #dinröst

Inför debatten

Beslutet bestämdes på Moderaterna i Västernorrlands stämma i våras. Men inför debatten om sjukvården som sker på teatern i Härnösand under torsdagen och anordnas av Sveriges radio väljer man att lyfta detta igen. Du kan följa den debatten här på SVT Västernorrlands webbplats under kvällen.

– Det är synd att vårddebatten i Västernorrland nästan bara handlar om Sollefteå sjukhus, det gör att den viktiga diskussionen om rätten till likvärdig vård försvinner, säger Bertil Kjellberg kandidat till regionfullmäktige (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet