Svaren Ekström gav på utskottet idag är djupt otillfredställande, säger Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Moderaterna: ”Anna Ekström har medvetet mörkat”

Uppdaterad
Publicerad

I dag frågades utbildningsminister Anna Ekström (S) ut i Utbildningsutskottet om sitt agerande i samband med Pisaundersökningen. Flera partier är kritiska till hur hon hanterat frågan.

– Svaren Ekström gav på utskottet idag är djupt otillfredställande, säger Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

Pisaundersökningen 2018 var ett glädjebesked för regeringen. De svenska 15-åringarnas resultat beskrevs som ett styrkebesked för svensk skola. Eleverna hade överträffat förväntningarna.

Men ganska snart kom kritik mot att Sverige låtit 11 procent av de utvalda eleverna avstå från att skriva provet, förklaringen som gavs var att många nyligen invandrat till Sverige och därför inte behövde skriva provet.

På utbildningsdepartementet fanns dock tidigt varningssignaler som pekade på att det inte var rimligt att så många hade giltiga skäl att avstå. Bland annat skrevs en promemoria på uppdrag av utbildningsminister Anna Ekström (S) som pekade på att för många elever hade exkluderats.

– Vid flera tillfällen har Ekström blånekat en för stor exkludering trots att hon känt till PM på sitt eget departement som visar på motsatsen, säger Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

Granskas även av KU

Svaren hon gav till Utbildningsutskottet i dag var inte tillräckliga, enligt Moderaterna.

– Anna Ekström har medvetet mörkat för att försköna resultaten svensk skola, och sen har regeringen klappat sig själva på axeln och varit nöjda, säger Kristina Axén Olin.

Ärendet är sedan tidigare också anmält till Konstitutionsutskottet (KU) som även de granskar ministerns hantering.

– Moderaterna vill nu att KU breddar sin granskning av Pisaärendet så att även de senaste veckornas uppgifter inkluderas, vi måste gå till botten med regeringens mörkande, säger Kristina Axén Olin.

– Jag kan bara redogöra för hur vi har hanterat den här frågan och jag tycker vi har gjort det man ska göra. Vi har följt upp de frågeställningar som kommit upp kring exkluderingar med Skolverket, sade Anna Ekström (S) till SVT i samband med en pressträff förra veckan.

SD: Inte särskilt klädsamt

Patrick Reslow är Sverigedemokraternas gruppledare i utbildningsutskottet. Han anser inte att Anna Ekströms argument om att Skolverket stod bakom Pisastudien håller måttet.

– Hon försöker lägga all skuld på Skolverket och det är ett klassiskt maner, för att försöka få bort fokus från sig själv. Det är inte särskilt klädsamt, säger han.

Om SD kommer att gå vidare med en misstroendeförklaring mot Ekström vill han inte kommentera.

– Det är en fråga för gruppledningen.

KD: Ekström har ljugit för riksdagen

Christian Carlsson (KD), skolpolitisk talesperson och ledamot i utbildningsutskottet, kallar Pisaaffären för en ”praktskandal”.

– Slutsatsen är klar. Skolverket har felat, regeringen har mörkat och utbildningsministern har ljugit inför riksdagen. Den här Pisaskandalen bara växer, säger Carlsson.

Även han anser att frågan ska granskas närmare.

– Jag anser att Stefan Löfven bör svara på vad han kände till av mörkandet och de här lögnerna. Han bör också svara på om han har fortsatt förtroende för sin minister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.