Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Moderaterna föreslår att gängkriminella ska få betala för vårdkostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Vården av skottskadade kostar mångmiljonbelopp varje år. Moderaterna i Region Stockholm vill nu ge regioner möjlighet att kräva gängkriminella på skadestånd för vårdkostnaderna för gängrelaterat våld. 

– Vi vill göra en lagändring, säger oppositionsregionråd Irene Svenonius (M).

Om en person döms för att ha skjutit någon som sedan vårdas på sjukhus ska gärningspersonen inte bara kunna tvingas betala skadestånd till brottsoffret – utan även till regionen. Det enligt ett policyförslag från Moderaterna i Region Stockholm som SVT Nyheter har tagit del av.

– Vi vill att regionen ska kunna ansöka om skadestånd via domstol för att täcka skattebetalarnas kostnad för sjukvården, säger oppositionsregionråd Irene Svenonius (M) om förslaget, som hon under den pågående våldsvågen nu presenterar. Som SVT Nyheter tidigare har rapporterat kostar vården av skottskadade personer mångmiljonbelopp varje år.

Partiet vill att förslaget ska gälla även andra gängrelaterade våldsbrott som leder till sjukhusvård.

– Skattebetalarnas pengar ska gå till att ge vård åt hederliga människor och inte till att betala för skottskador som gängmedlemmarna åsamkar varandra.

”Måste visa på konsekvenser för gängbrottslingar”

M vill att den här typen av skadestånd bara ska kunna krävas vid grova brott som mord, mordförsök och grov misshandel där det finns kopplingar till kriminella nätverk och gängbrottslighet. Partiet vill att domstolar ska avgöra om regionen har rätt till ersättning för vårdens kostnader. Vid till exempel ett mordförsök där flera personer döms vill M att gärningspersonerna solidariskt ska betala regionen. Om en gärningsperson inte har tillräckligt med tillgångar för att betala skadestånd vill M att brottsoffrets skadestånd ska prioriteras framför att ge pengar till regionen. Hur partiet ska driva förslaget är ännu oklart.

Ser ni några risker med att vården med den här typen av förslag kan blir villkorad?

– Nej, det är inte patienten vi vill söka ersättning från utan från förövaren. Vi ser att gängvåldet är systemhotande och bottnar i starka ekonomiska intressen. Vi måste sätta gränser i samhället och visa på konsekvenser för de som väljer att vara gängbrottslingar. Det här ska skydda vanliga människor och inte straffa den som har råkat ut för gängvåldet.

Socialdemokraterna, som tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet styr i Region Stockholm, avböjer att kommentera och hänvisar till justitiedepartementet. SVT söker Moderaterna centralt på riksnivå.

Hör Irene Svenonius i klippet ovan om förslaget

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.