Fortsatta inviter till blocköverskridande samtal

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna ger dubbla svar efter att decemberöverenskommelsen fallit. Å ena sidan tänker man rösta på sin egen budget, å andra sidan öppnar man upp för samarbete. ”Svajiga besked”, anser Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin som poängterade att partiet vill se breda uppgörelser.

– Moderaterna kommer inte att bidra till kaos, säger moderaternas partisekreterare Tomas Tobé, i Aktuellt, och tillägger att det nu är nu oerhört viktigt att de politiska partierna tar ansvar.

– Däremot kommer vi på sedvanligt vis ha en budgetbehandling i höst, moderaterna kommer att rösta på den budget som vi har lagt.

Ni kommer alltså inte att släppa igenom regeringens budget utan att ställa motkrav?

– Vi ska komma ihåg att decemberöverenskommelsen blev upphävd i fredags. Jag tror att det ganska klokt för alla partier nu att ha lite is i magen och fundera på vad det här betyder både på kort och långt sikt, säger Tomas Tobé.

S kräver tydlighet

Carin Jämtin, partisekreterare Socialdemokraterna, anser att Tomas Tobé ger svajiga besked.

– Men jag kan välja att tolka det som att regeringens budget går igenom, säger hon.

Samtidigt säger hon sig vara oroad med tanke på det allvarliga världsläget med det nu stora antalet flyktingar i världen – en prognos om 180.000 asylsökande i Sverige – och att det under rådande situation krävs politiskt ansvar:

– Att inte vara tydlig med hur regeringen ska få igenom sin budget, och tydligt med hur man ska få stabilitet i parlamentet, det oroar mig, säger hon och tillägger att Socialdemokraterna är villiga att samarbeta över blockgränsen.

– Om regeringen visar att man också är beredd att lyssna på sveriges riksdag, då ligger det något bekom detta blocköverskridande samtal. Det handlar om att både ge och ta, svarar Tomas Tobé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DÖ upphävd

Mer i ämnet