Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan Löfven (S) möttes i en partiledarduell i Sveriges radios Studio ett. Foto: TT

S och M inleder samtal om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

– Jag tänker inte kasta in Sverige i någon kris. Det sa moderatledaren Anna Kinberg Batra när den duell som Sveriges Radio anordnade mot statsminister Stefan Löfven (S) kom in på Decemberöverenskommelsen.

Duellen började med diskussion om Decemberöverenskommelsen och omröstningen kring den kommande budgeten. Anna Kinberg Batra konstaterade att det parlamentariska läget inte har förändrats-

– Mitt besked är att vi kommer att rösta för den moderata budgeten.

Budgeten klar

Stefan Löfven tolkade Anna Kinberg Batras kommentar som att regeringens budget därmed kommer att gå genom.

– Det finns två alternativ. Det ena innebär ett samarbete med Sverigedemokraterna och där har de borgliga sagt att det inte är aktuellt, och det andra handlar om ett blocköverskridande överenskommelse, sa Stefan Löfven.

Anna Kinberg Batra sa i duellen att hon inte kommer att kasta in Sverige i en kris liknande den för ett år sedan då Sverigedemokraterna röstade på Alliansens budget.

– Därför tänker jag inte ta initiativ till misstroendevotum eller stödja Sverigedemokraternas förslag till det.

Samtal inleds

Både Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra har bjudit in varandra till samtal om flyktingkrisen. På fredag är ett första samtal inplanerat. I duellen var båda överens om att mottagandet måste bli bättre, men de var inte överens om det behövs bättre gränskontroller.

– Vi måste utgå från den verklighet som finns. Många far illa i Syrien. Man har rätt att söka asyl. Det vi ska göra är på tre plan: Vi ska ligga på mycket hårdare på dem som kan göra något åt konflikten. Vi ska hjälpa mer i närområdet och där har Sverige länge gett humanitärt bistånd och vi ska jobba för att länder i EU tar ansvar, säger Stefan Löfven.

Jobb och välfärd

Diskussionen om flyktingkrisen, jobben och skatterna flöt samman när Anna Kinberg Batra kritiserade Stefan Löfven för att göra det svårt för många att få sitt första jobb.

– Fler vägar in i arbetsmarknaden behövs, sa Anna Kinberg Batra.

Stefan Löfven sa att han förstår oron som människor kan bära på när det gäller den framtida välfärden, men menade att många syrier som flyr till Sverige är högutbildade.

– Många från Syrien har lika bra utbildning som vi har här i Sverige. Det är läkare och lärare som vi behöver. Vi har en åldrande befolkning i Sverige, om vi inte får människor in till Sverige från andra länder kommer allt färre ungdomar behöva ta hand om allt fler äldre.

Med den kommentaren tyckte Anna Kinberg Batra att Stefan Löfven fokuserade på de högutbildade och inte  på de jobb som lågutbildade kan få. Han tyckte å sin sida att Moderaternas skattesänkningar försvårar en bra etablering av nyanlända.

– Nu tänker ni fortsätta sänka skatterna. Man kan inte leka jultomte. Ni skär ner på utbildningar och stöd till kommunerna. Vart femte företag hittar inte rätt utbildad arbetskraft. Moderaterna sänker skatterna och det för inte människor till jobb.

Oeniga om uppehållstillstånd

I duellen nämndes också tillfälliga uppehållstillstånd, något som Moderaterna förespråkar.

– Det gör det snabbare att ge skydd till de som behöver det bäst. När människor kommer hit måste vi snabbare kunna avgöra vem som behöver skydd, sa Anna Kinberg Batra.

Men Stefan Löfven menade att Migrationsverket gjort bedömningen att permanenta uppehållstillstånd underlättade etableringen av människor som kommer till Sverige.

– Det är ett effektivare sätt att få in människor i jobb, sa han.

M vill gå med i Nato

Duellen handlade även om bostadspolitiken och där var båda parter överens om att regelverken kring byggandet måste förenklas. Även ett Natosamarbete diskuterades under de runt 40 minuter som debatten pågick.

Moderaterna förespråkar att Sverige blir medlem i Nato.

– Vi har en stor granne i öster som agerar aggressivt. Då är jag glad att Natodebatten nu har kommit igång. Vi är beredda att föra debatten med svenska folket. Det är först vid ett fullt medlemskap som vi kan räkna med att vi blir skyddade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DÖ upphävd

Mer i ämnet