Foto: TT

Moderaterna håller presskonferens om vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Vid dagens presskonferens sade M-ledaren Anna Kinberg Batra att man nu söker en blocköverskridande uppgörelse om vinster i välfärden, där fokus främst låg på skola och omsorg. Civilminister Ardalan Shekarabi säger till Aftonbladet att regeringen, efter att ha tagit emot Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden den 8 november, tillsammans med budgetpartnern Vänsterpartiet kommer att bjuda in de borgerliga partierna till samtal.

Moderaterna har tidigare hållit linjen att vinster i sig är av godo, men att det är viktigt att kvaliteten hålls hög. Valfrihet är det överordnade målet. Samtidigt har man sagt att det är viktigt att vårdgivare tillhandahåller god vård men att det är viktigt att man får göra en rimlig vinst.

Dock får det aldrig ske till priset av sämre kvalitet. Partiet menar också att det är landsting och kommuner som ansvarar för att skattepengarna används effektivt.

Fokus på skola

Vid dagens presskonferens låg fokuset främst på skolan. Budskapet Moderaterna ville sända var att det inte ska löna sig att missköta en verksamhet.

– Man måste agera skarpare mot de som inte levererar god välfärd, sade Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra menade att det är rimligt att ställa höga krav på de som driver verksamhet.

– Vi vill ställa tydliga kvalitetskrav, förstärka sanktioner mot de som inte sköter sig. Vi säger nej till ett generellt vinsttak och en generell vinstreglering.

Staten ska kunna ta över

Vid presskonferensen radade man upp fyra punkter som man menade var centrala. Man vill ha en tillståndsplikt, där man behöver ett tillstånd för att bedriva verksamhet. Modellen är tagen från hur finansmarknaden regleras idag. Man vill även ha nationella kvalitetskrav som skall vara utformat efter hela landet. Dessutom vill man ha en tillståndsmyndighet som följer upp dessa kvalitetskrav. Skulle inte kraven efterföljas föreslår man en sanktionstrappa där verksamhet som inte levererar, kommunal eller privat, kan beläggas med vite och i yttersta fall tas över av staten.

Blocköverskridande samarbete

Anna Kinberg Batra vill se ett blocköverskridande samarbete för att uppnå dessa resultat.

– Ju bredare, desto bättre sade hon vid pressskonferensen.

På frågan om alla allianspartier måste vara med sade hon att det viktigaste är att reformerna genomförs.

– De skulle möjliggöra en starkare välfärd, sade hon.

SD positiva

Sverigedemokraterna kan tänka sig att stödja Moderaternas förslag.

– Det finns ingenting som jag hört som ligger utanför den linje vi drivit, säger partiet ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– Med de här ingångsvärdena så är det sannolikt att vi kan få en stabil parlamentarisk överenskommelse.

Sjöstedt anser att det skulle vara välbehövligt med stabila spelregler för välfärdsbranschen som gäller för överskådlig tid och tycker att det vore ”angenämt” om Moderaterna även vänder sig till dem för att nå en överenskommelse.

På frågan om SD kan tänka sig att rösta för M-förslaget om det läggs fram i riksdagen svarar Sjöstedt:

– Sannolikt, även om mycket ännu hänger i luften.

Bjuder in till samtal

Civilminister Ardalan Shekarabi säger till Aftonbladet att regeringen, efter att ha tagit emot Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden den 8 november, kommer att informera de borgerliga partierna om förslagen. Därefter ska regeringen och budgetpartnern Vänsterpartiet bjuda in de borgerliga partierna till samtal.

– Våra skattepengar ska gå till lärare, de ska inte gå till ägare. Det är bra att M nu erkänner problematiken, men det betyder ingenting om det här bara är ett retoriskt utspel som inte följs av konkreta åtgärder, säger Shekarabi till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.