Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moderaterna: Inför jobbpremie för långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill införa en tillfällig jobbpremie för att få in långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. Den som har varit arbetslös länge och tar ett jobb ska få ett påslag på lönen med tio procent, max 2500 kronor per månad.

Förslaget presenterades på en pressträff med partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och är en av flera reformer som kommit ut ur moderaternas så kallade Integrationskommission. 

– Integrationsproblem påverkar i stort sett alla samhällsområden, säger partiledare Ulf Kristersson och räknar upp bland annat skolan, arbetslösheten och brottsligheten.

Moderaterna vill också se sänkt skatt på låga inkomster genom ett förstärkt jobbskatteavdrag riktat till låginkomsttagare.

Bidragstak och utbildningsplikt

Partiet föreslår också att man ska införa ett helt nytt begrepp för att mäta hur väl Sverige lyckas med integrationen: Självförsörjningsgrad.

Ett bregrepp som man lovar att införa om man vinner regeringsmakten 2022. Man säger också att just självförsörjningsgrad kommer att vara det man fokuserar på i varje budgetproposition från och med nu.

Ytterligare två av de tio reformer som M nu vill se är bidragstak och utbildningsplikt för arbetslösa.

Fakta: Moderaternas förslag

  1. Jobbpremie. Upp till 2 500 kronor per månad i maximalt 18 månader.
  2. Sänkt skatt på de allra lägsta arbetsinkomsterna
  3. Bidragstak. Summan av olika bidrag får aldrig bli högre än 75 procent av lönen från ett arbete.
  4. Mer restriktiv och enhetlig hantering i försörjningsstödet
  5. Förstärk Nystartsjobben
  6. Etableringsjobb
  7. Praktik för långtidsarbetslösa
  8. Utbildningsplikt
  9. Krav på att lära sig svenska i försörjningsstödet
  10. Aktivitet på heltid ska krävas för att få försörjningsstöd

Källa: Moderaterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.