Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström (M) under utrikesdebatten i riksdagen Foto: TT arkiv

Moderaterna KU-anmäler Margot Wallström

Uppdaterad
Publicerad

DN:s avslöjande att UD undanhållit information om kampanjen bakom Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd, väcker ont blod hos oppositionen. Moderaterna har nu lämnat in en KU-anmälan mot utrikesminister Margot Wallström.

Trots att Utrikesdepartementet nekar till anklagelsen att medvetet ha mörkat handlingar om kampanjen, så väcker agerandet både frågor och misstankar. Det säger moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström till SVT Nyheter.

På måndagen lämnade partiet in en begäran att riksdagens konstitutionsutskott ska granska UD:s hantering av allmänna handlingar, som avslöjades av Dagens Nyheter.

”Motsatsen till öppenhet”

– UD:s agerande riskerar att påverka Sveriges trovärdighet. Vi kampanjade till säkerhetsrådet med honnörsordet ”öppenhet” och det här är raka motsatsen. UD verkar både ha dröjt med att lämna ut offentliga handlingar och dessutom försökt undvika att andra handlingar ens blir offentliga.

Enligt Karin Enström (M) är det utrikesministern, i egenskap av chef för departementet, som är ytterst ansvarig för att UD följer sina egna regler.

Utredning räcker inte

Att likt Margot Wallström sent omsider tillsätta en utredning för att ta reda på varför UD inte följt sina egna rutiner räcker inte, menar Karin Enström (M). 

– Jag är inte nöjd med det, utrikesministern måste lägga alla korten på bordet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.