Moderaterna klar tvåa i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna befäster sin position som landets näst största parti. Det konstateras i SVT/Novus senaste partisympatiundersökning.

Jämfört med förra månaden finns inga statistiskt säkerställda förändringar, men en blick längre tillbaka i tiden visar på intressanta trender sedan pandemin kom till Sverige.

För ett år sedan, precis före pandemin, var Sverigedemokraterna Sveriges största parti, men de har helt tappat den oppositionsroll som de hade då. Under pandemin har i stället Moderaterna sakta men säkert krupit uppåt och i dag är det Moderaterna som tydligt innehar oppositionsrollen, säger Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus.

Så här ser opinionsläget ut i februari 2021. Foto: SVT Grafik

”L behöver agera”

I övrigt kan man se att det går bra för Vänsterpartiet, medan två partier befäster sin krissituation. Miljöpartiet fortsätter att pendla kring riksdagsspärren medan Liberalernas hopplösa läge under tre procent består.

– Liberalerna ligger kvar på en historiskt låg nivå, och de behöver agera åt ena eller andra hållet för att väljarna verkligen ska ta dem på allvar, säger Torbjörn Sjöström.

Så gjordes undersökningen

Det är 2 887 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 48 procent av det totala antalet tillfrågade som var 5 552 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.