– Att S och SD står och väger mellan att vara största parti från ena månaden till den andra är väldigt intressant, säger Novus vd Torbjörn Sjöström. Foto: TT

SD största parti i ny mätning – S fortsätter tappa

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är Sveriges största parti enligt SVT/Novus februarimätning. Trenden är tydlig, sedan valet 2018 har Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vuxit i samma takt som Socialdemokraterna rasat i opinionen.

Socialdemokraterna noterar de sämsta opinionssiffrorna sen 2012 och får 23,2 procent av väljarstödet. Sverigedemokraterna drar det längsta strået i februarimätningen med 23,9 procent. Förändringarna sedan förra månaden ligger inom felmarginalen.

– Att S och SD står och väger mellan att vara största parti från ena månaden till den andra är väldigt intressant, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

”En plats man förtjänar”

I Novus januarimätning var Socialdemokraterna lite större än SD. Visserligen ligger förändringarna sedan förra månaden inom felmarginalen men om man jämför med valresultatet 2018 så blir det tydligt att Socialdemokraterna har tappat. Raset på 5,1 procentenheter ger det lägsta opinionsstödet på åtta år.

– Vår ambition är att vi ska vara det största partiet men det är också en plats som man förtjänar och just nu har inte vi det förtroendet från väljarna, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) och fortsätter:

– Nu handlar det att göra som man alltid ska göra när man ska vända siffrorna: Leverera politik som är bra för vanligt folk.

Sjöstedts avgång påverkar inte

Den senaste månaden har Socialdemokraternas väljare framförallt gått till Vänsterpartiet som fortsätter sin uppåtgående kurva, partiet får 10,9 procent av väljarstödet. Beskedet att Jonas Sjöstedt ska avgå på partiets kongress i maj verkar inte ha haft någon avskräckande effekt.

– Det kanske är en framgångsfaktor att avisera sin avgång, säger Torbjörn Sjöström, men utmaningen blir att behålla stödet med en ny partiledare.

Moderaterna verkar ha parkerat sig på tredjeplatsen med 18 procent, det har nu gått ett halvår sen partiet hade ett större opinionsstöd än SD. Värt att notera är också Liberalernas resultat på 3,9 procent. Under riksdagsspärren och säkerligen ett bekymmersamt besked för partiets nya ledare Nyamko Sabuni. Hon har inte lyckats locka nya sympatisörer.

Förändringar sedan förra månaden inom parentes, samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.

  • Sverigedemokraterna:23,9 (+1,3)
  • Socialdemokraterna: 23,2 (-1,0)
  • Moderaterna: 18,0 (-0,3)
  • Vänsterpartiet: 10,9 (+0,5)
  • Centerpartiet: 8,1 (-0,6)
  • Kristdemokraterna: 5,9 (-0,2)
  • Miljöpartiet: 4,5 (-0,1)
  • Liberalerna: 3,9 (+0,4)
  • Annat: 1,6 (+/-0)
  • Osäkra: 5,2

Det är 3 098 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 47 procent av det totala antalet tillfrågade som var 5957 personer.

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.