Ulf Kristersson (M) vill se en storskalig provtagning.

Moderaterna kräver masstestning av corona

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att betydligt fler testas för coronaviruset. En storskalig provtagning skulle hjälpa både en pressad sjukvård och en skakig ekonomi, anser partiet.
Problemet är kapaciteten. Masstestning får inte tränga undan provtagning av dem som behöver vård, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Eftersom relativt få svenskar testas för coronavirus i dag vet många med symptom inte om de är smittade eller inte. Många väljer då det säkra före det osäkra och stannar hemma. Moderaterna föreslår på söndagen en ny strategi. Betydligt fler behöver testas.

– Vi måste se till att sjukvårdspersonal inte behöver stanna hemma i onödan för att de inte vet om de är smittade eller inte, säger partiledare Ulf Kristersson.

Är inte risken att samma person då behöver testas vid flera tillfällen?

– Jag förstår det, men jag tror ändå att det ger väldigt mycket bättre vägledning till hur människor ska agera, säger Kristersson.

Lägger fram förslag

Han tänker på ett möte med andra partiledare på tisdag föreslå att regeringen tar fram en plan för hur testerna kan utökas. Moderaterna vill också att man utreder vilka människor som ska utföra testerna.

– Vi måste kunna mobilisera både näringsliv och civilsamhälle som kan genomföra allt detta. Vi ska självklart inte belasta den vanliga sjukvården.

– Jag tror att det kommer att kosta väldigt, väldigt mycket pengar, och det kommer att vara värt vartenda öre. Allt som återstartar ekonomin är värt väldigt mycket, säger Ulf Kristersson.

Finns fler hinder

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell anser också att personal inom sjukvården behöver testas, så att de som endast är lite snuviga kan gå till jobbet. Även i andra sektorer kan det vara relevant. Huvudsaken är att kapaciteten i hälso- och sjukvården inte påverkas, enligt Tegnell.

– Det är en kapacitetsfråga. Det finns många labb som vill gå i gång och testa, men det är inte bara labben som är viktiga. Man måste ha personal, man måste ha skyddsutrustning, se till att hela kedjan är på plats. Det är inte bara att köra det i en maskin på labbet.

Uppgifter: Ny nationell strategi

Regeringen vill också för att fler ska kunna testas i Sverige.

Enligt uppgifter till Ekot planerar regeringen att ge Folkhälsomyndigheten uppdraget att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.