Moderaterna är kritiska till att för lite har gjorts för att stärka cyber-säkerheten, men Socialdemokraterna slår ifrån sig. Foto: SVT

M: ”Regeringen drar benen efter sig i it-säkerhetsfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

DN:s avslöjande om att hemlig data från bland annat riksdagen läckt efter ett dataintrång har åter satt frågan om it-säkerhet på agendan.

Regeringen har tidigare lovat att ett nationellt cybersäkerhetscenter kommer att inrättas i år för att förstärka it-försvaret – men Moderaterna undrar varför det inte redan är på plats.

– Regeringen har dragit benen efter sig i det här arbetet, säger Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson.

Säkerhetsföretaget Gunnebo, som bland annat anlitats av riksdagen och flera storbanker, utsattes för en cyberattack – vilket ledde till läckorna.

Företaget krävdes på pengar och när man vägrade ge efter för utpressningen så publicerades informationen på nätet.

I tisdagens Aktuellt kallade inrikesminister Mikael Damberg (S) händelsen för ”allvarlig” och sa att det måste bli svårare för kriminella att komma åt skyddsvärd information.

– Sorterar man information utifrån skyddsklass så att inte det mest skyddsvärda finns öppet kopplat till internet, så drabbas man inte på det här sättet. Vi måste få upp kunskapsnivån, det är det viktigaste men kanske inte det mest sexiga arbetet som måste göras, säger han.

”Säkerhetscenter på plats i år”

I en tidigare rapport från Försvaret, Säpo och MSB pekas det på att det finns en rad brister med cybersäkerheten i Sverige – bland annat brist på kompetens. Därför vidtar regeringen nu åtgärder för att stärka kapaciteten på området, bland annat genom att inrätta ett så kallat cybersäkerhetscenter, säger Damberg:

– Genom att sammanföra myndigheter i ett sådant center får man starkare kapacitet. Statsministern har varit tydlig, 2019 sa han att i år ska vi få ett cybersäkerhetscenter – och det kommer att ske.

”Regeringen långsamma”

Men Moderaternas försvarspolitiska talesperson Pål Jonson tycker att regeringen har varit alldeles för långsamma med att få ett center på plats.

– Alla andra nordiska länder har redan operativa cybersäkerhetscenter medan vi i Sverige inte är i närheten av att ha något sådant. Regeringen har inte återkommit beträffande lokalisering och de har bara gett myndigheterna hälften så mycket i budget som man har begärt, säger Jonson till SVT.

Men Damberg tycker inte att Moderaternas kritik är relevant.

– Det är en felaktig beskrivning. Vi har lagt fram ett budgetförslag till Sveriges riksdag där vi föreslår satsningar på att bygga upp ett center. Men det är inte så att våra myndigheter inte jobbar tillsammans. De har redan fått uppdraget och jobbar ihop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.