Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
M KU-anmäler regeringen – kräver hårdare tag mot inbrott Foto: SVT/TT

M KU-anmäler regeringen – kräver hårdare tag mot inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anmäler justitieminister Morgan Johansson (S) till Konstitutionsutskottet, KU. Johan Forssell menar att regeringen dröjt för länge med att ge förslag på den nya brottsrubriceringen inbrottsstöld.
”Lagförslag kommer att läggas till riksdagen i höst. Detta vet Moderaterna, men vill ändå KU-anmäla”, skriver Morgan Johansson i en kommentar till TT.

Frågan har varit på tapeten ett flertal gånger de senaste åren. 2015 fick regeringen en uppmaning av riksdagen att införa det nya brottet, med ett minimistraff på ett år. Uppfattningen har varit att bostadsinbrott har för lågt straff i förhållande till annan brottslighet och att det inte tas tillräcklig hänsyn till den kränkning som intrånget innebär.

Flera uppmaningar har kommit sedan dess, och i januari 2018 tillsattes en särskild utredare för att se över hur det nya brottet skulle kunna se ut. Resultatet presenterades i januari förra året, men fortfarande har inget förslag kommit från regeringen.

”Måste få ett stopp”

Moderaterna väljer nu, genom den rättspolitiske talespersonen Johan Forssell (M), att KU-anmäla Morgan Johansson för dröjsmålet.

– Vi har stora problem med de här stöldligorna som drar fram och begår hundratals inbrott på bara några veckor. Det här måste nu få ett stopp, säger Johan Forssell.

Är det inte så att det tar tid att få klart sådant här?

– Jo, lagstiftning tar tid ibland, men det här är något som riksdagen gav regeringen i uppdrag att göra redan 2015. Det har nu gått fem år sen en majoritet av riksdagspartierna ställde sig bakom det här. Fortfarande finns ingen lagstiftning på plats och det är inte tillräckligt bra tycker jag.

Johansson svarar på kritiken

Justitieministern förklarar dröjsmålet med att utredningen om en särskild brottsrubricering för bostadsinbrott även innefattade ett förslag om tillträdesförbud i butik för den som begått stölder. Det förslaget behövde kompletteras med regler om personuppgiftsbehandling för att kunna genomföras.

”Detta är nu gjort, och lagförslag kommer att läggas till riksdagen i höst. Detta vet Moderaterna, men vill ändå KU-anmäla”, skriver Morgan Johansson i en kommentar till TT.

Johansson ställer sig kritisk till att Moderaterna väljer att KU-anmäla.

”Det kan de förstås göra, men enligt min uppfattning så är KU:s kontrollmakt ett viktigt konstitutionellt instrument. Det ska inte missbrukas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer