Elisabeth Marmorstein: Moderatena sätter punkt för ”Reinfeldt-eran”. Foto: SVT

SVT erfar: Moderaterna lanserar ny logga i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna lanserar en ny logga i helgen under partiets Sverigemöte i Karlstad, erfar SVT. Bland annat ordet ”nya” kommer inte längre att finnas med i loggan.

– Det är en markering för att man sätter punkt för ”Reinfeldt-eran”, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

1300 partimedlemmar träffas i Karlstad i helgen under Moderaternas Sverigemöte. På agendan finns punkter som partiledare Ulf Kristerssons tal med temat integration och tal av riksdagsledamot och andre vice ordförande i EU-nämnden Tomas Tobé.

Under helgen lanseras även partiets nya logotyp, erfar SVT.

– Moderaterna gör slag i saken och stryker ordet ”nya” ur partiloggan, och i stället går man tillbaka till en logga som liknar den man hade redan när Gösta Bohman var partiledare, säger Elisabeth Marmorstein.

Slutet för ”Reinfeldt-eran”

Bytet av loggan ses som ett slut för den så kallade ”Reinfeldt-eran” – ett definitivt avsked av tiden med Fredrik Reinfeldt som partiledare. Det var inför valet 2006 som partiet ändrade logga och man lade till ordet ”nya”.

– Sedan kan ett parti inte kalla sig för ”nya” hur länge som helst, säger Elisabeth Marmorstein och fortsätter:

– Partiet har ju ägnat de senaste åren åt att distansera sig från sin mest framgångsrika partiledare, tydligast i migrationspolitiken. Men man har även distanserat sig till den del mot hans strategi, det vill säga att överge gamla ståndpunkter för att triangulera med socialdemokraterna.

Marmorstein säger att Moderaterna nu vill stå tydligt till höger och att återanvändandet av en gammal logga är en typ av symbol för det.

SVT Nyheter har sökt Moderaterna, som väljer att inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.