Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiledaren Ulf Kristersson (M) presenterar parites höstbudget under en pressträff i riksdagens pressrum. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna: ”Att sänka bensinpriset är rimligt – trots klimatmålet”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill sänka bensin- och dieselpriset med en krona per liter i sitt förslag till budgetmotion. Partiet föreslår också vissa skattehöjningar och vill spara miljarder på bistånd och stramare regler i sjukförsäkringen.

Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att de som är beroende av bilen inte ska behöva dra hela lasset för omställningen till fossilfria bränslen.

– Vi bedömer att det här är rimligt och viktigt, trots klimatmålen. Det är viktigt för sammanhållningen och det finns andra sätt att hålla nere utsläppen på, säger Svantesson.

Hon säger att de som bor i mindre städer ska känna att man kan bo och verka i hela landet.

– Genom en skattesänkning tar vi bort en krona på priset, säger Svantesson.

Skatten för pensionärerna sänks

Moderaterna vill också spara fem miljarder på biståndet, fem miljarder på stramare regler i sjukförsäkringen och lika mycket på stramare transfereringar på arbetsmarknaden. En miljard sparas också på ”kvalificering in till välfärden”, enligt M-förslaget till budget.

Skatten för pensionärerna sänks dubbelt så mycket för många jämfört med regeringens förslag, enligt Svantesson.

För att öka drivkraften att jobba inför Moderaterna ett ytterligare jobbskatteavdrag. Alla som tjänar mer än 13 000 kronor per månad ska få en skattesänkning som motsvarar 3 200 kronor per år.

Vill införa bidragstak

Partiet stödjer avskaffandet av värnskatten. Därtill föreslår man att den statliga inkomstskatten trappas ned från 20 till 17 procent.

Moderaterna skärper kravet för försörjningsstöd där kommunerna ska kräva motprestation från den som söker. Ett bidragstak ska införas och bidrag ska inte kunna staplas på varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.