”Vi måste fokusera för att nå våra mål med den ekonomiska politiken. Vi måste vara stramare och också prioritera för att kunna spara i ladorna för framtiden,” säger Elisabeth Svantesson (M). Foto: TT

Moderaterna: Sänk bidrag för att sänka jobbskatter

Publicerad

Moderaterna vill sänka bidragen med 8 miljarder och spara in 7 miljarder på arbetsmarknadspolitiken. Dessutom ska höjd matmoms vara med och finansiera sänkta skatter. Detta berättar Moderaterna för SVT Nyheter inför partiets skuggbudget, som ska presenteras inom kort.

– Det här är en budget som tar ansvar inför de problem som Sverige står inför. Vi fokuserar på att lag och ordning måste upprätthållas på våra gator och torg, att välfärden går till de som faktiskt bäst behöver den, och vi tar tag i landets integrationsproblem, säger Elisabeth Svantesson, som är Moderaternas andre vice partiordförande, till SVT Nyheter.

Moderaterna anser att regeringen med sin budget har missat chansen att ta tag i Sveriges stor strukturella problem, där ett av de största problemen handlar om att arbetsmarknaden är tudelad. De kvalificerade och välutbildade har lätt att få ett jobb, medan de mer okvalificerade och mindre utbildade har mycket svårt att få tag på ett arbete.

”Måste löna sig mer att jobba”

Samtidigt menar Moderaterna att det är alldeles för olönsamt att gå från bidrag till försörjning genom arbete. Därför måste bidragen minska, menar partiet.

– Det här är en viktig prioritering. Det måste löna sig mer att jobba, och vi kommer att sänka skatten rejält för den som har ett arbete, säger Elisabeth Svantesson.

Nya svenskar ska behöva kvalificera sig till bidrag

Bidragen ska sänkas med totalt mer än 8 miljarder kronor. Exakt hur bidragen sänks och på vilket sätt kommer partiet att återkomma till.

Samtidigt vill partiet att de som kommer till Sverige ska behöva kvalificera sig in i trygghetssystemen innan de kan ta del av alla de förmåner som de bär med sig. Inte heller här vill partiet i dag berätta mer i detalj hur den modellen ska se ut.

Ändrar moms på mat

Totalt räknar Moderaterna med att de ska kunna finansiera och omprioritera i den ekonomiska politiken så att upp emot 40 miljarder kronor frigörs, kanske allra mest för att sänka skatten på arbete, som är ett av partiets främsta mål.

Förutom en bidragsbesparing på 8 miljarder, drar man in 7 miljarder från arbetsmarknadspolitiken. Dessutom drar man undan byggsubventioner, som ger 4 miljarder, och så ändrar man den reducerade momssatsen från 12 till 13 procent, vilket är den momssats som i dag ligger på framför allt mat, restaurang- och hotellbesök.

”Vi måste vara stramare”

Moderaterna anser inte att reformutrymmet är lika stort som regeringen räknar med i sin budget. Sverige behöver en mer återhållsam ekonomisk politik, inte minst i dessa tider, då konjunkturen är så stark, resonerar man inom Moderaterna.

– Vi måste fokusera för att nå våra mål med den ekonomiska politiken. Vi måste vara stramare och också prioritera för att kunna spara i ladorna för framtiden, säger Elisabeth Svantesson.

Förväntas ta över som ekonomiskpolitisk talesperson

I dag är Elisabeth Svantesson arbetsmarknadspolitisk talesperson, men i det här sammanhanget presenterar hon sig som andre vice partiordförande, som också är hennes formella titel i partiet.

När den ekonomiskpolitiska talespersonen Ulf Kristersson om bara några dagar tar över som partiordförande är ett ganska hett tips att hans nuvarande roll övertas av Elisabeth Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer