Moderaternas Ulf Kristersson: ”Jag tror att vi alla ser samma bekymmer.” Foto: TT

Moderaterna satsar på bättre vård för att minska ohälsan bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna kommer i dag med ett vallöfte, att satsa en halv miljard kronor årligen under kommande fyra år för att korta väntetiderna till BUP och primärvården för barn och unga som lider av psykisk ohälsa.

Moderatledaren poängterar vikten av att snabbt få hjälp och menar att det viktigaste på kort sikt är att korta köerna.

– Pengar öronmärks just för barn och ungdomspsykiatrin eftersom vi tycker att det är den allvarligaste formen av problem vi har just nu bland unga.

– Så om man kortar de köerna, får extra resurser för att komma fram snabbt då kan också många barn och unga komma vidare snabbare än i dag, säger Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter.

Ulf Kristersson tror att detta kan bli en gemensam allianspolitik inför valet.

– Jag tror att vi alla ser samma bekymmer. Vi ser bekymmer med psykisk ohälsa och vi ser framförallt bekymmer med barn och ungdomar och vi ser dom långa vårdköerna där tycker jag att vi har en mycket samspelt politik och kommer att satsa på detta, säger han.

Pengar till forskning om självmord

Moderaterna föreslår också en fördubbling av anslagen till forskning om självmord. Från 3 till 6 miljoner.

– Framförallt bland unga vuxna minskar inte självmorden och då måste vi lära oss mer.

– Vi måste veta mer vad som förebygger riktigt allvarliga problem som resulterar i självmord och vad omgivningen kan göra, vad frivilligorganisationer kan göra för detta, det finns så mycket som vi ännu inte ve , säger Ulf Kristersson.

Det som särskilt oroar moderatledaren är kopplingen mellan unga killar droger och självmord där han menar att kunskapsbristen är stor.

Satsning på utsatta barn

Moderaterna vill också bredda frågan och förbereder också en satsning på socialt utsatta barn.

– Det är helt oacceptabelt att barn får bekymmer bara för att deras föräldrar har haft bekymmer. Då måste man se de barnen själva. Hur de ska kunna lyckas i skolan, hur de ska kunna få en bra utbildning och hur ska de få rätt medicinsk hjälp. Allt detta tycker jag är en underskattad fråga i svensk välfärdspolitik, säger Ulf Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet