Arkivbild: Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaterna: Slopa preskriptionen för allvarliga sexualbrott

Publicerad

Moderaterna föreslår att preskriptionstiden för våldtäkt och allvarliga sexualbrott som i dag är mellan tio till 15 år tas bort. Det innebär att det inte ska finnas någon tidsgräns för när ett åtal kan väckas.
– De här gärningsmännen som begår allvarliga sexualbrott ska inte komma undan, säger moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell (M) till SVT.

Anledningen till den lagskärpning som Moderaterna nu vill se är nya tekniska möjligheter att utreda brott, bland annat med DNA-teknik. Det är sen årsskiftet även möjligt att använda så kallad familjesökning för att hitta släktingar till en oidentifierad misstänkt och därigenom komma vidare i brottsutredningen när den misstänkte själv inte finns i någon databas.

”Billdalsfallet”

– Våldtäkt är ett fruktansvärt brott och om vi med modern teknik kan lösa fler våldtäkter och ge fler brottsoffer upprättelse så ska inte de här preskriptionsreglerna stå i vägen för det, säger moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell (M).

Moderaterna pekar på att metoden användes i det så kallade Billdalsfallet där en våldtäkt mot ett barn kunde klaras upp efter 24 år. I det fallet kunde mannen dömas i och med att preskriptionstiden började räknas först när offret fyllde 18 år.

Preskriptionstiden – som är 15 år för våldtäkt och 10 år för sexuellt utnyttjande – börjar gälla först när målsägaren fyllt 18 år.

Förslaget om slopad preskription för våldtäkt och allvarliga sexualbrott lämnas till riksdagen i höst och Moderaterna hoppas på brett stöd från andra partier.

– Vi hoppas att fler partier ska ställa upp på det för att det behövs här och nu, säger Johan Forsell (M).

Sexualbrott mot barn

Regeringen vill i dag inte kommentera moderaternas nya förslag men justitieminister Morgan Johansson (S) väntas inom kort presentera ett lagförslag om avskaffad preskriptionstid för sexualbrott mot barn.

– Det är bra om regeringen gör det men det gäller ju bara barn. Vi menar att det är dags att att  slopa preskriptionstiden för alla våldtäkter eftersom det är ett sånt kränkande brott, säger Johan Forsell moderaternas rättspolitiska talesperson.

Moderaterna vill också att det tillsätts en utredning som gör en total översyn av bestämmelserna om preskription. Partiet menar att det kan finnas skäl att ta bort eller förlänga preskriptionstiden även för andra brott. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer