Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand och målsägandebiträde Anna Rösman om domen.

Uppmärksammad våldtäkt i Billdal för 24 år sen – nu döms mannen till sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

För närmare 24 år sedan överfölls och våldtogs en åttaårig flicka i ett skogsparti i Billdal, söder om Göteborg. Få trodde att fallet skulle lösas när nya metoder plötsligt gjorde att polisen fick en dna-träff. Nu döms en 58-årig man till sex års fängelse.

Den 15 september 1995 cyklade en åttaårig flicka hem från skolan i Billdal som ligger mellan Göteborg och Kungsbacka. Hon överfölls och våldtogs mitt på dagen i en skogsdunge. Först 24 år senare fick polisen träff, tack vare så kallad familjesökning i myndighetens dna-register och den nu 58-årige mannen greps.

Den 1 januari i år gjorde en ny lag det möjligt för polisen att använda så kallad familjesökning i sitt dna-register. Då hittade man först en nära anhörig till den nu åtalade mannen, och på så sätt kunde polisen spåra honom.

Höll sig undan topsning

Det fanns inga vittnen till våldtäkten 1995, däremot lämnade gärningsmannen dna efter sig.

När mannen fick veta att han skulle topsas så höll han sig undan polisen och ville inte lämna dna-prov frivilligt.

”Åklagaren beslutade då om husrannsakan och polisen gick in i den tilltalades hem men han var inte hemma. Polisen skrev en lapp och upplyste om att det var polis som varit inne i hans hem och uppmanade honom att kontakta polisen. Det gjorde inte den tilltalade utan istället hämtade han sina barn och sa till skolan att barnen skulle flytta till deras mamma.” skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

– Han har haft ett minst sagt märkligt beteende efter att polisen kontaktade honom för att topsa honom. Han gjorde sig okontaktbar, säger domaren Anna Witte.

Säger sig inte minnas händelsen

Tingsrätten skriver i domen att det har gjorts två olika dna-analyser vid två olika tillfällen och båda gav Grad +4 vilket är den starkaste värdering Nationellt forensiskt centrum har och resultatet talade extremt starkt för att sperman kom från den tilltalade.

Mannen har nekat till brottet och sagt att han inte minns händelsen. Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand tycker att bevisningen var stark och är nöjd med en fällande dom.

Flickan vårdades på sjukhus i fem dagar efter händelsen, dels på grund av en fraktur i skallbenet men även för svåra underlivsskador. Hennes målsägandebiträde har inte velat uttala sig om hur kvinnan mår idag.

Hänsynslöst och rått övergrepp

Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkt som mannen begått mot flickan har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var åtta år gammalt.

”Brottet har ödelagt hela hennes liv och slog sönder hennes grundtrygghet. Våldtäkten innefattade även ett våld som gjorde att målsäganden fick allvarliga skador.” fortsätter tingsrätten i domen.

– Vi ansåg att straffvärdet var åtta års fängelse men det finns bestämmelser som säger att man ska ta hänsyn till tid som gått efter ett brott och vi kom fram till att det var rimligt att reducera med två år, säger domaren Anna Witte.

– Jag noterar att domstolen höll med mig om att brottet var värt åtta år. Jag föreslog en avräkning med ett år, rätten valde två år. Jag får fundera på hur jag ska resonera kring det, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

Kommer du att överklaga?

– Det kan jag inte svara på nu, jag måste prata med målsägandebiträdet och överväga det noggrant.

Målsägandebiträde Anna Rösman är besviken över domen.

– Jag hade önskat ett hårdare straff, men jag är medveten om hur lagen ser ut kring avräkning, säger hon.

Kvinnan får 115 000 kronor i skadestånd för kränkning och för sveda och värk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör domaren i våldtäktsfallet i Billdal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer