SAS-flygplan står stilla på Köpenhamns flygplats. Foto: Martin Sylvest /TT-AFP

Moderaterna: Staten måste rädda inrikesflyget

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS varnar för att situationen för inrikesflyget är så ansträngd att man snart måste låta planen stå. Moderaterna kräver att regeringen ingriper.

– Regeringen måste säkerställa att det finns fungerande flygtrafik i hela Sverige. Jag förstår att bolagen nu i mångt och mycket ställer planen på marken eftersom det inte finns någon efterfrågan, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till SVT Nyheter.

Hon menar att inrikesflyget är särskilt viktigt i en krissituation, både för att transportera patienter, sjukvårdspersonal och material, men även för industrins behov av flygfrakt av reservdelar och annat.

– Det kan inte få vara så att vi isoleras från varandra i flera månader, säger Svantesson.

Subventionerad trafik

Hon förordar att regeringen använder sig av samma system som redan tillämpas för sträckor med otillräcklig lönsamhet, så kallad trafikplikt. Trafikverket betalar då en ersättning till flygbolag för att trafikera elva linjer, bland andra Arvidsjaur-Arlanda, Pajala-Luleå och Östersund-Umeå.

SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman sade i går kväll att SAS för varje dag kommer närmare beslutet att sluta flyga inrikes.

– Vi har en väldigt besvärlig situation där antalet passagerare är få och blir färre för varje dag som går. Med tanke på de reserestriktioner och direktiv som gäller just nu så är det ingen som vill resa.

– Vi har sagt att vi kommer köra så länge det är kommersiellt gångbart men det blir alltmer ansträngt, säger Karin Nyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.