Ulf Kristersson säger att han vill rivstarta en ny energipolitik om det blir ett maktskifte efter valet i höst. Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaterna vill bana väg för nya kärnkraftsreaktorer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna förbereder flera reformer för att bana väg för beslut om nya kärnkraftsreaktorer om det blir ett maktskifte i höst. 

– Det unika nu är att vi kan få ett regeringsunderlag och en regering som är entydig i frågan, säger Ulf Kristersson (M) i en intervju med Expressen.

Moderaterna har tillsatt en intern grupp som har i uppdrag att ta fram förslag på hur nya kärnkraftsreaktorer ska kunna byggas i Sverige. Lagar, regler och förordningar ska ses över för att undanröja det som i dag hindrar kärnkraftsinvesteringar. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en intervju med Expressen. 

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är eniga om att utveckla kärnkraften vid ett maktskifte, säger Kristersson. 

– Det unika nu är att vi kan få ett regeringsunderlag och en regering som är entydig. Den här regeringen på andra sidan kan bara enas om att lägga ned kärnkraften. Vi kan enas om att utveckla den, säger han till Expressen.

Vill utreda återstart av gamla reaktorer

M vill också utreda om det går att återstarta nedstängda reaktorer och partiet vill ändra målet för energipolitiken till 100 procent fossilfritt i stället för 100 procent förnybart. M vill också att nya reaktorer ska kunna byggas på fler platser än de tre där de befintliga reaktorerna finns i dag.  

– Det är ett stort arbete och det kommer vara färdigt före valet för att vi de första hundra dagarna verkligen ska kunna rivstarta med en helt ny energipolitik, säger Ulf Kristersson. 

Efter elpristoppen: Forskarna oeniga om behovet av kärnkraft: (6 december, 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delade åsikter om kärnkraften – hör forskarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.