Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationer som Nordiska Motståndsrörelsen. Foto: Adam Ihse/TT och Jonas Ekströmer/TT

Moderaterna vill förbjuda deltagande i Nordiska Motståndsrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill göra det kriminellt att stödja våldsbejakande organisationer. Det skriver partiledaren Ulf Kristersson i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Bland annat pekas nynazister och ismalistiska fundamentalister ut.

Moderaterna säger sig vilja stärka demokratin och rättsstaten. Det är bakgrunden till förslaget om att kriminalisera deltagande i och stöttande av våldsbejakande organisationer. Bakom debattartikeln står förutom Ulf Kristersson även partisekreterare Gunnar Strömmer.

Vi ser hur olika former av extremism tar sig allt ljudligare uttryck i offentligheten. Judar hotas och hatas av både nynazister och islamistiska fundamentalister. Muslimer hotas och moskéer bränns”, skriver de.

Val 2018 – #dinröst

Pekar ut Nordiska Motståndsrörelsen

Moderaterna vill tillsätta en ny grundlagsutredning för att domstolar och grundlagar ska göras mer motståndskraftiga mot de som hotar rättsstat och demokrati. Bland annat pekas nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen ut.

Mot samma bakgrund finns det skäl för demokratin att nu rusta upp när den angrips av grupper som vill påverka med våld och hot. Det handlar både om att skydda de enskilda människor som drabbas av angreppen, och att skydda alla andra. Extremisterna skapar otrygghet och göder misstro – det ska de inte få göra. Men de tystar i praktiken också andra genom att seriösa politiker känner obehag och drar sig undan. Det som händer i Ludvika som följd av NMR:s aktivitet är ett varnande exempel. Heder åt de kommunalpolitiker som står upp mot nynazisterna”.

Aktiviteten bland högerextrema ökar

Enligt M behövs ett starkare nationellt stöd och bättre skydd mot våld, hot och hat, bland annat med anledning av att aktiviteten bland högerextrema och nazister ökar.

Att misshandla, hota eller kränka andra är förstås straffbart redan idag. Men det räcker inte. Värnet av demokratin kräver mer. Vi vill därför införa en bredare kriminalisering som träffar den som aktivt deltar i eller stödjer våldsbejakande organisationers verksamhet”.

Det föreslagna förbudet ska vara tydligt avgränsat – att exempelvis lyssna på ett tal ska inte kriminaliseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet