Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé. Foto: TT

Moderaterna vill kartlägga etniciteten på gärningsmän i sexualbrott

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill kartlägga etniciteten hos våldtäktsmän. Nu kräver partiet att regeringen ger Brottsförebyggande rådet i uppdrag att göra en omfattande utredning av sexualbrott. Senast något liknade gjordes var 2005.

Vid en presskonferens på måndagen meddelade Moderaterna att man vill skärpa straffen för sexualbrott. Straffminimum för våldtäkt och våldtäkt mot barn föreslås höjas från två till tre års fängelse.

Samtidigt kräver partiet att regeringen ger Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att göra en omfattande kartläggning av sexualbrott i Sverige.

– Vi vill att det görs en ny omfattande kartläggning av sexualbrotten. Vem är förövaren och vem är offret. Det är viktigt för att kunna dra mer slutsatser, i synnerhet om det förebyggande arbetet, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé enligt TT.

Vidta åtgärder

En sådan kartläggning ska även omfatta gärningsmannens etniska ursprung, anser han.

– Ja, det tycker jag. Det är viktigt att lära oss mer om vem som begår brott, det kan handla om ålder, men även ursprung, säger Tomas Tobé enligt TT.

Som skäl anger partiet att det är viktigt att veta vilka förövarna och brottsoffren är för att kunna vidta lämpliga åtgärder.

Regeringen har sagt nej

Senast något liknande gjordes var 2005. Det har tidigare rests krav på en ny undersökning, men hittills har regeringen sagt nej.

Moderaternas förslag är inte förhandlat inom alliansen, men om de övriga allianspartierna ställer sig bakom är det sannolikt att regeringen böjer sig, menar SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– Regeringen har hittills varit kallsinning. Men om samtliga borgerliga partier kräver en sådan sak skulle det säkert få stöd av Sverigedemokraterna. Då är det sannolikt att regeringen skulle böja sig, för i så fall är det riksdagens vilja. Sedan kan det dröja innan regeringen tillsätter en sådan utredning.

Inga besked

SVT Nyheter söker företrädare för de övriga allianspartierna L, C och KD för att höra hur de ställer sig till Moderaternas förslag. Ännu har ingen svarat.

Tidigare krav på att ge Brå i uppdrag att ta fram ny statistik över brott och urspung har regeringen mött med argumentet att kunskapen redan finns från tidigare studier. Den senaste gjordes 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.