Foto: TT

Moderaterna vill skärpa straff för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill skärpa straffen för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Straffminimum för våldtäkt och våldtäkt mot barn föreslås höjas från två till tre års fängelse.

Grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn ska leda till ett fängelsestraff på mellan 5 och 8 år.

– Vi har en mycket oroande utveckling, särskilt de senaste åren. Vi har en mycket kraftig uppgång av sexualbrott. Det här är ett brott man ska se mycket allvarligt på, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé på en presskonferens.

– Straffvärdet för våldtäkter har inte justerats på 50 år, säger han.

Han lyfter samtidigt att färre våldtäkter lagförs.

Nytt brott

Moderaterna ställer sig bakom det kommande förslaget om samtyckeslagstiftning men Tobé framhåller att det inte räcker.

– Det behövs ett mycket bredare åtgärdspaket.

Moderaterna föreslår även införandet av synnerligen grov våldtäkt och våldtäkt mot barn, där straffet ska vara fängelse mellan 7 och 10 år.

Därtill föreslås en helt ny brottsrubricering grovt sexuellt ofredande med en straffskala på 9 månader till 3 års fängelse.

Partiet föreslår också att särskilda grupper som är specialiserade på sexualbrott etableras i polisens samtliga sju regioner. Videoförhör i anslutning till brottet ska också kunna användas som bevisning i en senare rättsprocess.

Vill kartlägga brott

M föreslår också högre ersättning. En person som utsätts för våldtäkt får i dag som utgångspunkt 100.000 kronor i kränkningsersättning. Moderaterna vill att det beloppet ”höjs avsevärt”.

– Vi vill att det görs en ny omfattande kartläggning av sexualbrotten. Vem är förövaren och vem är offret. Det är viktigt för att kunna dra mer slutsatser, i synnerhet om det förebyggande arbetet, säger Tomas Tobé.

En sådan kartläggning ska även omfatta gärningsmannens etniska ursprung, anser han.

– Ja, det tycker jag. Det är viktigt att lära oss mer om vem som begår brott, det kan handla om ålder, men även ursprung, säger Tomas Tobé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.