Anna Kinberg Batra Foto: Linn Malm n/TT

Oroligt inom Moderaterna inför kongressen

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds Moderaternas stora möte med kommun- och landstingsfolk i Karlstad. Samtidigt slår ännu en undersökning fast partiets bottensiffror i opinionen.

I SVT/Novus marsmätning som presenterades i går backade M 1,1 procentenheter till 18 procent.

I DN/Ipsos mätning som presenterades i onsdags fick Moderaterna 17 procent av väljarstödet. Och nu rapporterar SR Ekot att partiet backat till 17,7 i Svensk väljaropinion, mätningen där Sifo sammanställer resultaten i flera opinionsmätningar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Läs mer: M fortsätter tappa – SD näst största partiet i ny mätning

”Vi är inte nöjda”

I riksdagsvalet 2014 fick partiet drygt 23 procent av rösterna. I valet 2010 låg siffran på runt 30 procent.

– Vi moderater är inte alls nöjda med de här siffrorna. Vi måste nu visa svenska folket att vi är det bästa alternativet om man vill få en politisk förändring i Sverige, sa Tomas Tobé till SVT Nyheter på torsdagen.

Läs mer: Bakom kulisserna på Moderaternas kris

Nedgång en längre tid

Sverigemötet i Karlstad i dag och i morgon är det första tillfället för partiledningen att möta partifolket på bred front sedan nedgången i opinionen startade. Nedgången har pågått en längre tid men tog ordentlig fart efter beskeden i januari om att M vill lägga en gemensam Alliansbudget redan nu samt bryta isoleringen av Sverigedemokraterna.

Läs mer: Tidslinje: Moderaterna – från valförlusten till opinionskrisen

Centern ökar

I den senaste mätningen från Svensk väljaropinion ökar SD till 18,2 procent och partiet är enligt Svensk väljaropinion därmed Sveriges näst största.

I Alliansen backar även KD medan Liberalerna och Centern går framåt. Centerns stöd stiger mest, med en procentenhet till 12,8 procent.

S ökar något samtidigt som MP och V backar en aning. De två blocken landar på 39,4 procent vardera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet