Ulf Kristersson (M) om Sverigebilden: ”Vi ska inte blunda för problem”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och finansminister Magdalena Andersson (S) drabbade samman i SVT:s Morgonstudion om Kristerssons intervju i Financial Times. Han menar att svenska staten är i en lika allvarlig kris som finanskrisen på 1990-talet. Finansminstern anser att Moderatledaren skrämmer bort investerare från Sverige.

En misslyckad integrationspolitik har försatt Sverige i ett lika allvarligt läge som under finanskrisen på 1990-talet. Det sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en intervju med Financial Times på måndagen.

Rubriken i artikeln var ”Svenska staten är i kris säger valfavorit”, illustrerat med en bild av en sönderbränd bil.

Val 2018 – #dinröst

– Nu är vi strax före ett val. Då har man ett fokus på vilka problem vi måste lösa. Man kan inte på allvar mena att man internationellt ska säga en sak, och i Sverige ska vi diskutera helt andra saker. Det är helt oseriöst, sade Kristersson (M) i SVT:s Morgonstudion.

Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att Moderatledaren skrämmer bort internationella investerare från Sverige.

– Det har jättestor betydelse vad en statsministerkandidat skickar ut för signaler... budskap till alla internationella investerare och säger att krisen är lika stor som på 90-talet. Det är klart att det finns de som drar öronen åt sig. Vem vill investera i ett land där statsministerkandidaten menar att det är lika allvarligt som under 90-talskrisen? sade hon.

”Samhällskontrakt äventyras”

Kristersson menade att efter ”300 skjutningar och 28 döda hittills i år och ett hundratal bilbränder i Göteborg” så har Sverige allvarliga problem i storstäderna.

– Jag menar att nu står vi inför en annan kris med misstro mot statens förmåga att sköta sina mest grundläggande funktioner. Samhällskontraktet äventyras tycker jag, när gängskjutningar, bilbränder, långa vårdköer och misslyckanden blir vardag, sade han.

– Vi ska inte för en sekund blunda för de problem och utmaningar vi har i Sverige. Vi ska självklart se de problemen. Vi ska kunna göra någonting åt dem. Där råder bred politisk enighet att ta itu med den kriminalitet som finns i landet, menade finansminister Magdalena Andersson (S).

Men Moderatledaren stod fast vid den kritik som han framfört internationellt.

– Allt det här fräter på samhällskontraktet. Om vi vill att människor jobbar mycket och betalar hög skatt i Sverige, då måste också staten stå för sin del av samhällskontraktet, sade Kristersson.

Finansministern vidhåller att Moderatledaren gick för långt i sitt uttalande i Financial Times.

– Det här är någonting som riskerar jobb och tillväxt i Sverige med en sådan ensidigt negativ bild, sade Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet