Foto: TT

Momsavdrag ger skattesmällar för Fas 3-företag

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Skatteverket upptäckt felaktiga momsavdrag i ett företag som tagit emot arbetslösa i Fas 3 har man dragit igång en granskning som hittills lett till skattesmällar mot sex bolag i hela landet, och granskningen fortsätter.

– Just nu tittar vi på hur stort det här problemet kan vara, det är där vi är just nu. Det säger Eva Ernstsson, som är skatterevisor vid Skatteverket i Malmö till SVT.

De felaktiga momsavdragen upptäcktes först i ett litet, nystartat företag i Skåne. Men Skatteverket misstänkte att det kunde röra fler bolag, och utökade kontrollen. På kort tid har man nu beslutat om upptaxeringar för sex bolag runtom i landet – på som mest flera miljoner kronor.

Inte momsgrundande

Fas 3-företagen får ett så kallat anordnarbidrag från Arbetsförmedlingen, som enligt Skatteverket inte ska räknas som en del av omsättningen – och som därmed heller inte ska vara momsgrundande.

De sex bolag som hittills fått beslut ligger på olika håll i landet, bland annat i Stockholm och Norrköping. Ett av fallen rör den mycket uppmärksammade Jobbfabriken, en av Sveriges största fas 3-anordnare med hundratals sysselsatta på flera håll i landet. 

Tänker polisanmäla

Grundaren Ivan Daza har överklagat Skatteverkets tolkning och skriver i ett sms till SVT att man troligtvis kommer att polisanmäla Skatteverket om beslutet står sig. Skatteverket vill inte kommentera om man funnit anledning att anmäla några av felaktigheterna till polis.

Vet du mer eller har du åsikter om fas 3? Hör av dig till SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet