Foto: TT

Mona Sahlin avgår som nationell samordnare

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Beskedet kommer efter avslöjandet om att hon har skrivit under ett falskt intyg för att hennes medarbetare skulle kunna köpa en dyr bostad. Samtidigt har åklagare inlett en förundersökning om osant intygande.

Sahlins uppdrag löpte egentligen ut den 15 juni i år, men på onsdagskvällen kom beskedet att Sahlin lämnar sitt uppdrag som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan, rapporterar Expressen.

”Mona Sahlin lämnar sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism”, står det i ett pressmeddelande som fortsätter:

Mona Sahlin och livvakten

”Mona Sahlin har i dag bett om att få avsluta sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Regeringskansliet har beviljat hennes önskan.”

– Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke enligt pressmeddelandet.

Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, bekräftar för TT att Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Han vill inte kommentera uppgiften ytterligare. Enligt honom avstår också ministern från kommentarer.

Falskt intyg

Mona Sahlins avgång kommer i kölvattnet av Expressens avslöjande om att hon har skrivit under ett falskt intyg till en bostadsrättsförening om att en av hennes medarbetare tjänar 120.000 kronor i månaden, för att denne skulle kunna köpa en bostad för 10 miljoner kronor i Solsidan i Saltsjöbaden i Nacka öster om Stockholm. Enligt regeringskansliet tjänar mannen i själva verket 43.000 kronor.

Till Expressen säger Mona Sahlin att hon har skrivit fel om vilken lön mannen har från regeringskansliet.

”Den är på 43.000 kronor och sen betalar jag honom sedan en tid tillbaka 60.000 kronor i månaden för att hjälpa mig med mina säkerhetsbedömningar inför framtiden”, säger hon till Expressen.

Polisärende

Det har också inletts ett polisärende efter avslöjandet. Rättschefen på kulturdepartementet, Daniel Ström, bekräftar att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har informerats om polisärendet.

Åklagaren Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande, bekräftar Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.

– Han har inlett förundersökning men det finns ingen skäligen misstänkt i dagsläget. Skälet till att han inlett förundersökning är att man inom lagens råmärke ska kunna vidta vissa utredningsåtgärder, säger Rosander till TT.

Hon uppger att Jakobsson kommer att kommunicera vad som händer i ärendet framöver.

– Det är väldigt tidigt ännu.

Anställd på heltid

Daniel Norlander som är huvudsekreterare hos regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism säger att han fick besked om Sahlins avgång i kväll. Han tar tills vidare över Mona Sahlins arbetsuppgifter.

– Jag fortsätter i min roll som huvudsekreterare och är tf myndighetschef tills man hittar en ny i den rollen. Kulturdepartementet har inlett ett arbete med att hitta en ny samordnare, säger han till SVT Nyheter.

Enligt honom har medarbetaren varit anställd på heltid åtminstone sedan våren 2015.

– Det är helt och hållet Mona som haft arbetsledaransvaret för honom.  

Vem var det som anställde honom?

– Det var departementschefen på kulturdepartementet.

Vad händer med ert uppdrag nu?

– Vårt uppdrag tar ju slut i mitten av juni, men regeringen är överens med oppositionen om att samordnarens arbetsuppgifter ska fortsätta i någon form. Det är oerhört viktigt att ha fortsatt fokus på den slutrapport som vi ska leverera till regeringen i slutet av juni. Det kommer att bli en nationell strategi mot våldsbejakande extremism.

Terrorforskare: Viktigt att få fram en ersättare snabbt

Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan, ser Sahlins avgång som ett ”avbräck” för regeringens arbete mot våldsbejakande extremism och terrorism.

– Hon har gjort ett bra jobb, och hon har brunnit för frågorna, säger han.

Ranstorp betonar att medarbetarna kring Sahlin formar en ”bra grupp”, men han säger att det aldrig är bra att vara utan en samlande kraft och ledarskap.

– Därför är det viktigt för regeringen att få en ersättare, och det ganska snabbt.

Han vill dock inte nämna några namn.

~ Det är en sak för regeringen, säger Ranstorp.

Tobleroneaffären

1995 kom det fram att Mona Sahlin hade använt sitt tjänstekreditkort för privata utlägg under sin tid som arbetsmarknadsminister.

Händelserna som blev kända som Tobleroneaffären. Det resulterade i att Sahlin, som då var favorittippad till att ta över som partiledare för Socialdemokraterna, inte kandiderade utan tog time out från politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet