Polis och åklagare ska hålla nya förhör med Mona Sahlin och hennes före detta livvakt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Mona Sahlin och livvakten till nya förhör

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin och hennes före detta livvakt ska förhöras av polis och åklagare, bekräftar åklagare Anders Jakobsson. Även anställda på regeringskansliet har förhörts.
Beslut om åtal väntas i månadsskiftet februari-mars.

Det är sedan Sahlin skrivit löneintyg som inte stämde till sin före detta livvakt på myndighetens brevpapper som hon är brottsmisstänkt för osant intygande. Livvakten är misstänkt för brukande av osann urkund. Förundersökningen mot de båda har pågått i snart nio månader.

Intygen gjorde att livvakten kunde köpa en en bostad på Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Förhört folk på regeringskansliet

Sahlin har redan tidigare blivit förhörd i ärendet, men nu överväger åklagare Anders Jakobsson att hålla nya förhör med både livvakten och Mona Sahlin, något som Expressen var först med att rapportera.

– Det här är ett helt normalt förfarande. Vi hörde Sahlin och polismannen vid ett tidigare tillfälle och nu har vi hämtat in mer information och och hört ett antal personer. Det är information som Sahlin och polismannen ska få ta del av, det är ingenting konstigt med det, säger han till SVT Nyheter.

Vilka fler har varit inne på förhör?

– Vi har hört folk som jobbat i deras närhet. Både personer som jobbat på Samordnaren och på regeringskansliet vad gäller löner. Där handlar det om att kontrollera uppgifterna kring löneintygen. Det handlar om en tre, fyra personer.

Jakobsson vill inte säga om några nya uppgifter har kommit fram i och med det nya materialet.

– Här finns intygen och i intygen står det vissa saker. Är det här lön som har betalats ut eller är det inte lön eller är det någonting annat. I nästa steg frågar man sig hur man får fram de här uppgifterna och då förstår du vad vi i förlängningen har gjort för någonting, säger Jakobsson till Expressen.

Nekar till brott

Mona Sahlins advokat säger att han inte är förvånad över att det kommer att hållas nya förhör, men att Sahlin inte gjort något uppsåtligt fel. Även den före detta livvakten nekar till brott.

Beslut om de båda ska åtalas väntas i månadsskiftet februari-mars.

Det har dragit ut på tiden, varför?

– Jag kan inte gå in på varför det dröjt men det kommer att visa sig framgent, säger åklagare Anders Jakobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet