Mördat spädbarn kan ha finsk mamma

Uppdaterad
Publicerad

Det uppmärksammade mordet på ett spädbarn i Kungsängen norr om Stockholm för fem år sedan kan vara på väg att klaras upp. En kvinna, som antas vara barnets mamma, har ringt och hon söks nu av svensk polis i Finland.

Spädbarnet hittades i en gångtunnel. En kvinna, som bryter på finska, har flera gånger ringt svensk polis och sagt att fadern fört bort barnet och att han är skyldig till dess död.

Kvinnan, som inte vill uppge sin eller pappans identitet, ringde från ett skyddat nummer. Hon sade att hon bor i Finland men ibland är i Sverige.

Hittades i gångtunnel

Det var i december 2002 som en person som var ute och rastade sin hund hittade en död, nyfödd flicka i en gångtunnel i Brunna. Under nästan ett års tid lade polisen ner stora resurser på att lösa det fallet – men flickans identitet förblev en gåta. Hon begravdes i en anonym grav i Kungsängens kyrka norr om Stockholm.

Fallet med den döda flickan uppmärksammades på nytt i november 2004 då ännu ett dött spädbarn hittades intill en gång- och cykelväg i Bro, bara kilometer ifrån gångtunneln i Brunna.

Olika mammor

Utredarna lät experterna vid SKL undersöka barnens DNA för att klarlägga samma kvinna kunde ha fött båda barnen, men så var inte fallet.

Enligt rättsläkarnas utlåtande hade barnet som påträffades 2004 inte mördats, och brottsrubriceringen skrevs om från mord till brott mot griftefrid. Inte heller det fallet har fått någon lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.