Mordet på Nils ”Einár” Grönberg

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Nils ”Einár” Grönberg har skjutits ihjäl. Detta vet vi om vad som skett.

  • 22.50 torsdag 21 oktober larmades polisen till Hammarby sjöstad i Stockholm efter larm från flera boende i området om höga smällar som låter som skottlossning. På platsen hittas den 19-årige rapparen Nils ”Einár” Grönberg ihjälskjuten.
  • Polisen söker efter gärningspersoner med flera patruller och helikopter. Enligt polisens uppgifter har en eller flera personer sprungit från mordplatsen, dessa har vittnen gett signalement på.
  • Under natten mot fredagen jobbar polisen med att säkra bildmaterial och DNA på brottsplatsen, och håller förhör med vittnen. 
  • Med anledning av bilder som sprids på nätet går polisen under fredagen ut med en uppmaning om att inte bidra till att sprida bilder på brottsoffer på sociala medier.
  • Polisen höjer också beredskapen för eventuella hämndaktioner.
  • Rapparen Einár var kallad att vittna som målsägare i hovrättsrättegången mot Vårbynätverket i nästa vecka. Under tingsrättsförhandlingen valde Einár att inte vittna. Ledaren i Vårbynätverket och flera andra personer dömdes tidigare i år för flera grova brott, bland annat en uppmärksammad kidnappning av Einár under förra våren.
  • Einár levde under hot och hade skyddade personuppgifter. Adressen i Hammarby sjöstad där han hittades skjuten förekom dock i domstolshandlingar.
  • Einár var tidigare dömd för bland annat ringa narkotikabrott, rån, misshandel och olovlig körning. Tidigare i oktober greps Einár, tillsammans med andra personer, efter att en man knivskurits i centrala Stockholm. De släpptes sedan.
  • Ännu en person utsattes för ett mordförsök i samband med mordet på Einár, misstänker polisen. Det berättar åklagare Marina Chirakova drygt två veckor efter händelsen. Personen befann sig på platsen under skjutningen men blev inte fysiskt skadad. Personen har tilldelats ett målsägarbiträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Einár

Mer i ämnet