Morgan Johansson: Detta ska inte kunna inträffa igen

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna fick en säkerhetsklassad tjänst hos Kriminalvården, trots att hon saknade både arbets- och uppehållstillstånd. Beslutet undertecknades av justitieminister Morgan Johansson, som nu kommenterar händelsen från sitt Twitterkonto.

Kvinnan som saknade uppehållstillstånd sökte 2015 en säkerhetsklassad tjänst inom Kriminalvården. Eftersom hon saknade svenskt medborgarskap gjordes en registerkoll av henne, varpå justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i december 2015 fattar beslut om att göra ett ”undantag från kravet på svenskt medborgarskap för innehav av en säkerhetsklassad anställning vid Kriminalvården”, vilket leder till att hon anställs. 

Morgan Johansson har avböjt att medverka i en intervju och har hänvisat via sin pressekreterare att regeringen litar på Kriminalvårdens bedömningar. Han kommenterar dock från sitt Twitterkonto att de nu ser över sina rutiner för att förhindra liknande situationer i framtiden.

”Jag fick kännedom om detta igår, och idag har jag träffat Kriminalvårdens ledning. De ser nu över sina rutiner vid rekryteringar så att något liknande inte ska kunna inträffa igen.”

Kriminalvården skriver i en skriftlig kommentrar till SVT Nyheter att de medger att ett misstag har begåtts.

”När hen sökte jobb på Kriminalvården kom hen från en pågående anställning från ett vaktbolag. Hens utbildnings- och yrkesbakgrund samt kompetens gjorde att Kriminalvården anställde personen som kriminalvårdare 2015, en tjänst som då hade säkerhetsklassning tre (den lägsta av tre klassningar).

Den före detta kriminalvårdaren har inte på något sätt bedömts som ett säkerhetshot. Däremot har Kriminalvården inte kontrollerat med Migrationsverket om hen har tillstånd att arbeta i landet. Där har ett misstag begåtts. Vi kommer att förtydliga vår befintliga rekryteringsprocess”, skriver Kriminalvården till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer