Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: SVT

Migrationsministern vill ändra EBO-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om eget boende (EBO-lagen) har kritiserats för att bidra till segregation. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vill att lagen ändras så att allt för trångbodda familjer förlorar rätten till att själva bestämma över sitt boende. Men han kan inte säga när en sådan ändring kan komma till stånd.

EBO-lagen möjliggör för asylsökande att bosätta sig var de vill i landet, förutsatt att de ordnar bostad på egen väg. Många tar då chansen att bosätta sig där de har släkt och vänner. Men i flera av Sveriges kommuner skapar EBO-lagen problem med trångboddhet, utanförskap och arbetslöshet bland nyanlända när många väljer att bosätta sig på samma plats.

Många riktar kritik mot EBO-lägen, däribland justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som i söndagens Agenda i SVT menar att han vill att lagen ska prövas från fall till fall.

Agenda

– Jag skulle vilja se till att vi får ett system där vi kan få bort de sociala effekterna och trångboddheten, ett system där man gör en social prövning och analyserar hur förhållandena ser ut.

”Kommunen måste kunna säga stopp”

Hur skulle det gå till, vem skulle pröva detta?

– Det får naturligtvis utredas, hur det skulle se ut rent praktiskt och tekniskt. Men jag tycker att det är en sak om det redan bor en familj i en lägenhet, och om det sedan flyttar in en eller två personer till. Men om det flyttar in ytterligare en stor familj, då måste kommunen kunna säga stopp.

Ni socialdemokrater beslöt ju för 7 år sen att EBO-lagen bör avskaffas, eftersom den gör integrationen svårare – nu har ni ju makten, när går ni från ord till handling?

– Det här systemet genomfördes en gång av en borgerlig regering för ungefär 20 år sedan. Vi har varit kritiska från början, då vi såg att det ledde till segregation.

Förändring kan ta tid

Johansson menar att det är önskvärt att EBO-lagen ses över under den pågående mandatperioden, men säger samtidigt att förändringar inte kan komma över en natt.

– Det här är inget man gör i en handvändning. Vi har nu 50.000 i EBO och väldigt många i asylsystemet totalt sett.

Men flera kommunalråd har länge krävt en förändring av EBO-lagen. Varför gjorde ni inte någonting åt det här redan när ni tillträdde 2014?

– Vi har regerat i 18 månader. Det har varit 18 månader där vi fått göra en hel del när det gäller migrationspolitiken, vi kan inte lösa alla problem på en och samma gång. Men det här är ett bekymmer på många sätt som vi måste försöka ta oss an under den här mandatperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet