Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson/Morgan Johansson Foto: SVT/TT

Morgan Johansson (S) om ebo-lagen: Går åt rätt håll

Publicerad

Trots den nya ebo-lagen väljer lika stor andel asylsökande att flytta till utsatta områden.

Det väcker kritik från Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att det är för tidigt att utvärdera lagändringen.

En ny rapport från Migrationsverket visar att det trots den förlorade dagersättningen är lika stor andel asylsökande som väljer att bosätta sig i utsatta områden, som före lagändringen.

– Det är väldigt tidigt att dra några långtgående slutsatser men det går åt rätt håll, säger den ansvarige ministern Morgan Johansson.

”Kan fasas ut helt”

Han pekar på att antalet asylsökande som får ersättning genom ebo-lagen totalt sett har minskat med nära 20 procent i de utsatta områdena. På sikt tror Morgan Johansson att ebo-ersättningarna i de områdena helt kan fasas ut.

Men beror inte det här på att det kommit mycket färre asylsökande under pandemin?

– Ja, vi har det lägsta antalet asylsökande på 20 år. Men 2019 var det också lågt, även 2018 var det lågt.

”Ska inte vara möjligt”

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker ebo-lagen gjort att för många asylsökande kunnat flytta till områden som redan har sociala problem.

– Det ska inte vara möjligt att flytta in i en bostad som inte är anpassad för barn med trångboddhet och sociala problem och där barnen inte klarar skolan. Det borde stoppas helt och hållet, säger han.

SD: Ebo borde avskaffas

SD:s företrädare i riksdagens migrationskommitté Jonas Andersson tycker att hela ebo-lagen borde skrotas.

– Lagen är felkonstruerad. Möjligheten för asylsökande att skaffa eget boende borde avskaffas helt eller begränsas kraftigt. Ebo har ökat utanförskapet och misären.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har träffat ”Rudy” som har tidigare fått asyl i Sverige och valt att bosätta sig i Botkyrka utanför Stockholm. Foto: SVT

Ebo-lagen ger sedan 1994 asylsökande rätt att välja om de under asylprocessen vill bo på något av Migrationsverkets boenden eller på egen hand hitta en bostad. Om de hittar ett eget boende får de en ersättning om 71 kronor om dagen utbetald från Migrationsverket.

Förra året ändrades lagen. 32 kommuner som tidigare har tagit emot en stor andel av de asylsökande har nu möjlighet att undanta bostadsområden med socioekonomiska utmaningar från ebo-lagen, så att asylsökande som flyttar dit inte längre har rätt till dagersättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer