Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Morgan Johansson: ”Anser att det är fel väg att gå”

Morgan Johansson (S): ”Skulle vara en gåva till de kriminella gängen”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har inte velat utreda förbudet mot att ta narkotika i Sverige – trots Folkhälsomyndighetens förslag.

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att en avkriminalisering skulle normalisera droganvändningen.

– Det skulle vara en enorm gåva till de kriminella gängen, säger han i Agenda.

Efter det norska Arbeiderpartiets nej till den så kallade ”rusreformen” finns det ingen majoritet bland partierna i Norge för en avkriminalisering av eget bruk och en mindre mängd narkotika.

– Jag anser att det är fel väg att gå och jag är dessutom oroad för om Norge skulle ta det här steget. Vi har sett i andra länder där man liberaliserar den här lagstiftningen att man gör sig till ett centrum för narkotikahandel, vi har sett det i Colorado i USA och vi har sett det i Holland, säger Morgan Johansson.

Det handlar ju inte om en legalisering?

– Nej, men det handlar om att avkriminalisera eget bruk och ta en annan väg än vad de flesta andra länder gjort. Och det är klart att det ökar narkotikaanvändningen i Norge kraftigt, och kanske också handeln. Så jag är glad över att Socialdemokraterna i Norge sagt nej till det här förslaget.

Riksdagens socialutskott röstade under förra året igenom att den svenska narkotikalagstiftningen skulle utvärderas. Men regeringen vill inte, trots Folkhälsomyndighetens förslag, att kriminaliseringen mot eget bruk ska ingå i utvärderingen.

– Vi menar att det är fel väg att gå, men jag anser också att vi behöver se hur vi kan utveckla missbruksvården. Vi har ju sett en minskning av den narkotikarelaterade dödligheten de senaste åren, framför allt när det gäller fentanyl som tog väldigt många liv, säger Johansson.

Högst narkotikadödlighet i Europa

Dödsfallen i Sverige har minskat de senaste två åren. Men sedan förra året är Sverige nu det land i EU där flest människor dör av droger med 81 dödsfall per miljoner invånare – nästan fyra gånger högre än EU-genomsnittet.

Forskare och utredningen i Norge kom fram till att en del narkomaner avstår från att uppsöka vård i rädslan för att bli straffade. Men Morgan Johansson tror inte att det är där problemet ligger.

– Jag tror framför allt att det är tillgängligheten på missbruksvården som är problemet, inte att man avstår från att söka vård. Med en avkriminalisering är jag rädd att vi kommer normalisera narkotikan. Det skulle även vara en enorm gåva till de kriminella gäng som nu lever på att sälja narkotika, deras marknad växer med en ökad användning, säger han.

Se Agenda klockan 21.15 i SVT2 och på SVT Play. Läs mer om varför Agenda tar upp narkotikapolitik på SVT:s Nyhetsblogg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer