Stockholms stora moské vid Medborgarplatsen. Foto: Scanpix

Moskéer kan mista statligt bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Representanter från över hälften av Sveriges största moskéer gav kvinnor råd om att inte polisanmäla män som slår. Nu riskerar flera av dem att mista sitt statliga stöd.

-Jag tycker att det är upprörande, det som framkommer.

Max Stockman på Nämnden för statligt stöd till trossamfund har sett Uppdrag Gransknings reportage, där flera imamer på svenska moskéer råder UG:s medarbetare att inte kontakta polisen om hon blir misshandlad av sin man. Nu menar han att det statliga stödet för flera moskéer kan komma att dras in.

-Inget stöd dras in på en gång. Vi måste naturligtvis först sätta oss ned och prata med de olika riksorganisationerna. Därefter får vi se om vi kan lösa problemen. En av imamerna är exempelvis redan avstängd, säger Max Stockman.

Om det dessutom framkommer att imamer predikat om att bryta mot lagen, så är det ett skäl att stoppa bidrag.

-I det här fallet verkar det ha handlat om enskilda konsultationer. Men i förlängningen kan ett bidrag också dras in om man inte gör något åt de här problemen som uppdagats.

Blev ”delvis” förvånad

Max Stockman berättar att han blev väldigt upprörd över Uppdrag Gransknings reportage. Samtidigt blev han bara delvis förvånad.

-Det är klart att man kan misstänka att det finns enstaka personer med de här åsikterna, men jag blev faktiskt förvånad över att det ändå är fem av tio av de här moskéerna som får statsbidrag, säger han och fortsätter:

-Det är en sak att de tycker dumheter, men när de uppmanar till olagligheter så blir det upprörande.

Öppnar för granskning

Avslöjandet ligger dock väl i tiden för SST:s räkning. De har i år fått extrapengar av regeringen för att upprätta handlingsplaner för att stävja våldsbejakande extremism inom trossamfunden.

-De pengarna kan mycket väl användas till att titta närmare på bland annat det som framkommit nu, säger Max Stockman.

”Ett tjänstefel”

På islamiska förbundet så ser man allvarligt på avslöjandet. Abdallah Salah, vice ordförande i Islamiska förbundet säger till SVT att han tar avstånd från de uttalanden moskéns familjerådgivare gett, där han bland annat avråder kvinnan från att kontakta polis.

– Jag betraktar detta som tjänstefel, inget annat, säger han.

Familjerådgivaren har nu stängts av medan Islamiska förbundet utreder saken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.