Hur hanterar man svartsjuka i flersamma relationer? ”Jag öppnade dörren och där ligger han naken med en tjej”. Foto: SVT/Mötet

Mötet om att leva polyamoröst: ”Svartsjuka? Bring it on!”

Uppdaterad
Publicerad

Martina Hallin levde tidigare i en kärnfamilj med man och barn. Idag lever hon flersamt i öppna relationer. Psykologen Susanna Carolusson hade som ung en tro om att leva i flersamhet, men numera är hon gift och tror inte att kärleken kan bli lika stark i polyamorösa förhållanden som i tvåsamhet.  

– Jag tror hon har svårt att förstå hur otroligt djup intimitet man kan bygga i flersamma relationer, säger Martina Hallin i SVT:s Mötet. 

Susanna Carolusson trodde inte att tvåsamhet var möjligt för henne, fram till hon träffade sin nuvarande man. 

– Jag har ju upptäckt ett djup i den här exklusiva kärleken som jag inte skulle kunna uppleva om jag delade upp mig på fler, säger Susanna Carolusson.  

“Härlig energi att vara i“ 

Martina Hallin, som är existentiell coach och fritidspolitiker för Miljöpartiet, har gjort motsatt resa – från tvåsamhet till flersamhet. Hon menar att valet att tillåta sig att ha flera relationer har berikat hennes liv och bidragit till personlig utveckling.

– Om man tar bort normen av att man inte ska bli förälskad mer än en gång och tillåter varandra att bli förälskade flera gånger, så är det en ganska härlig energi att vara i. 

Se Mötet om att leva med flera partners på SVT Play eller i SVT1 måndag 1 november klockan 21:45.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.