Motstånd mot vindkraft kan hota klimatomställningen

Uppdaterad
Publicerad

LKAB har problem att få fram kraftledningar till de nya anläggningarna för grönt stål. Och fler kommuner lägger veto mot vindkraftverk som behövs för omställningen.

– Tillstånden är en flaskhals i dag, säger Niklas Johansson hållbarhetsdirektör på LKAB.

Många hoppas på de gröna satsningarna i norr. Stålet ska bli fossilfritt för att Sverige ska klara klimatmålen.

I dag menar LKAB att det varken är pengar eller teknik för grönt stål bromsar.

Vi har teknik och ekonomi, nu måste statsmakterna bestämma om vi får göra det vi vill. Det kommer ta stora marker i anspråk för ledningar och kraftproduktion, säger Jan Moström vd på LKAB.

Det handlar om att anläggningar som är viktiga för klimatomställningen samtidigt kan påverka miljön negativt lokalt.

Protesterna mot ny vindkraft är stora

LKAB har fått nej till utbyggnad i Kiruna. Kraftledningar som brådskar mest tar ofta 10 år att få på plats enligt Svenska kraftnät.

Redan till 2026 behövs nya ledningar till Gällivare och Oxelösund. Och det behövs mer och mer grön el. Där är vindkraft det enda idag som går tillräckligt fort och har lägst pris, enligt LKAB.

– Det är förmågan att bygga ut elkraftproduktion, som styr i vilken takt vi klarar vår omställning, säger Jan Moström.

Men protesterna mot ny vindkraft är stora. I Pajala sa byggnadsnämnden med S och KD nej. I andra kommuner säger moderater eller miljöpartister nej. Det kan handla om ekosystem, utsikten, rennäringen eller buller. 

– Vi sticker inte under stol med att anläggningar, ledningar och vindkraftverk syns och märks, säger Niklas Johansson

– Den föreslagna vindparken i Käymäjärvi hotar vildmarksturismen i området. Vattenfall borde välja en plats där man stör mindre, inte bara där det blåser mest, säger Peter Ericsson(KD) ordförande i byggnadsnämnden i Pajala.

”Balken behöver ses över”

Vattenfall ser hur hänsyn till närboende och miljön lokalt oftare i dag står mot klimatnyttan. Christer Ljunggren, chef för vattenkraften inom Vattenfall ser hur tidigare utbyggnad av vattenkraften påverkade negativt.

– Ja, nog fanns intressen som fick naggas i kanten. Rennäringen, fisken som inte kunde vandra och boende nära älvarna.

Han tycker att man borde tagit mer hänsyn då, och välkomnar dagens strängare lagstiftning. Men han tycker att miljöbalken i dag inte tar hänsyn till om en verksamhet gör nytta för klimatet.

– Balken behöver ses över och väga in klimatperspektivet. Det blir en avvägning och då måste man kanske nagga någonting i kanterna, säger Christer Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.