Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inget annat riksdagsparti tappar lika många kommuner och regioner som Miljöpartiet gör, enligt det preliminära valresultatet. Foto: TT/SVT

MP åker ut i flest kommuner av alla riksdagspartier

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet åker ut ur 33 kommunfullmäktige och sex regionfullmäktige efter årets val, enligt det preliminära valresultatet. Det visar SVT:s kartläggning. Tappet skapar nu en stor oro inom partiet.

På valnatten var Miljöpartiet segervissa då de inte bara klarade fyraprocentspärren till riksdagen – de ökade dessutom. Men i takt med att rösterna i kommun- och regionalvalen räknats kom också baksmällan: Inget annat riksdagsparti tappar lika många kommuner och regioner som Miljöpartiet gör, enligt det preliminära valresultatet.

För åtta år sedan, efter valet 2014, fanns Miljöpartiet representerade i landets samtliga 20 regionfullmäktige. I och med årets preliminära valresultat finns partiet bara i 7 av 20 regioner. Och samma trend syns alltså också i kommunerna.

”Svartmålats under valrörelsen”

Exakt vad det beror på är svårt att säga, men när SVT ringer runt till de regioner som man åkt ut ur skiljer sig bilden ganska mycket. Någon svarar att Miljöpartiet svartmålats under valrörelsen. En annan att man inte lyckats förmedla att man faktiskt kan göra skillnad för klimatet även på lokal nivå.

I flera kommuner har Miljöpartiet också haft svårt att få folk att vilja kandidera. Sammantaget skapar det en oro internt då man är rädd för att partiet håller på att raderas ut lokalt.

Inga stödröster

Enligt Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet, beror Miljöpartiets tapp i kommuner och regioner sannolikt delvis på att väljarna inte tenderar att stödrösta på samma sätt i kommun- och regionvalen som man gör i riksdagsvalet.

– Miljöpartiet nog fått en hel del stödröster av de som vill se Magdalena Andersson som statsminister. Den typen av mekanism ser man inte ute i kommunerna på samma sätt, säger hon.

Efter Miljöpartiet är Liberalerna det parti som åker ut ur flest regioner och kommuner, följt av Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.